Sahrana pilota Ištvana Kanasa danas u Mužlji

Na Rimokatoličkom groblju u Mužlji danas u 12 časova biće sahranjen pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, potpukovnik Ištvan Kanas, koji je poginuo prilikom pada školskog borbenog aviona "Supergaleb G4" u u utorak, 23. septembra, na aerodromu u Batajnici.

 

Ištvan Kanas


Ištvan Kanas (43), komandant eskadrile za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije i jedan od naših najboljih i najiskusnijih pilota, nastradao je prilikom priprema za aeromiting u Beogradu koji je planiran za subotu, 27. septembar, u pokušaju da izvede jednu od najtežih akrobatskih figura - propadanje aviona u nepravilnom položaju ili kovit, kada avion ide velikom brzinom ka tlu, rotirajući se oko svih osa, da bi u poslednjem trenutku počeo da se uspinje. Avion "Supergaleb G4" predviđen je za akrobacije i ima ugrađen motor britanske proizvodnje, namenjen upravo za naprednu obuku pilota.
 

Ištvan Kanas u avionu


Ministarstvo odbrane odmah nakon ove nesreće formiralo je specijalnu komisiju koja će ispitati uzroke pada aviona. "Galeb", inače, nije imao crnu kutiju, a jedini trag o nesreći je traka na kojoj je zabeležen razgovor pilota s komandnim centrom.

Ištvan Kanas, koji je rođen u Mužlji, biće sahranjen u rodnom mestu uz najviše vojne počasti.