Održana 6. sednica Skupštine Grada

Скупштина
Pod predsedavanjem Aleksandra Martona, juče je održana 6. sednica Skupštine Grada Zrenjanina veća, sa predloženim dnevnim redom od 56 tačaka. Na predlog odborničke grupe "Za evropski Zrenjanin – Boris Tadić" sa dnevnog reda, iz proceduralnih razloga, skinuti su predlozi Odluke o mesnim zajednicama i Odluke o Planu detaljne regulacije stanice za snabdevanje gorivom motornih vozila "Mobil Petrol". Većinom glasova odbornici nisu usvojili nekoliko predloga za dopunu dnevnog reda, koje su predložili odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. 
 
Početku sednice prisustvovalo je svih 67 odbornika, a nakon utvrđivanja dnevnog reda, najviše diskusije izazvali su predlozi Odluke o Gradskom savetu za mlade i Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata za izabrana i postavljena lica i za zaposlene u organima Grada Zrenjanina, kao i Informacija o ostvarenim javnim prihodima i izvršenim javnim rashodima u periodu januar-septembar 2008. godine. 
 
Obrazovanje Gradskog saveta za mlade obrazloženo je potrebom za boljim i efikasnijim ostvarivanjem Akcionog plana za mlade za područje Grada Zrenjanina, odnosno unapređenjem položaja mladih u Zrenjaninu. U ovom Savetu, koji će brojati 13 članova, najmanje polovinu članstva činiće mladi iz različitih struktura i organizacija. 
 
Predstavnici opozicije kritikovali su predlog Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata za izabrana i postavljena lica i za zaposlene u organima Grada Zrenjanina obrazloženjima da u ovom trenutku nije primereno povećavati plate. Obrazlažući Odluku, Gordana Cvetić iz Odeljenja za poslove finansija i računovodstva Gradske uprave istakla je da su novi koeficijenti za obračun plata određeni u saglasnosti sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama, a na osnovu činjenice da je Zrenjanin postao Grad kao teritorijalna jedinica. Ona je rekla da će izabrana lica sa najvišim koeficijentima – gradonačelnik i predsednik Skupštine Grada – imati primanja od oko 111.000 dinara, postavljena lica oko 80.300 dinara, a zaposleni u Gradskoj upravi sa zvanjem samostalnog stručnog saradnika oko 37.600 dinara. 
 
Informaciju o ostvarenim javnim prihodima i izvršenim javnim rashodima u periodu januar-septembar 2008. godine odbornici opozicije prihvatili su uz komentare da budžet nije razvojni, već potrošački, iako je u informaciji istaknuto da bruto naplaćeni javni prihodi u ovom periodu iznose 8.098.151.111 dinara, što je povećanje za 19,13% u odnosu na isti period 2007. godine
 
Odbornici su većinom glasova usvojili nekoliko predloga odluka o izmenama već postojećih odluka, a iz formalnih razloga, gde je odrednica "Opština Zrenjanin" zamenjena sa "Grad Zrenjanin". Radi se o Odluci o održavanju komunalne higijene, Odluci o načinu i uslovima poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti na teritoriji opštine Zrenjanin, Odluci o izmenama i dopunama Odluke o pijacama i Odluci o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje zabavnih igara, igara na sreću, udruženja građana i političkih stranaka. 
 
Usvojen je i Predlog Rešenja o izboru zamenika zaštitnika građana za teritoriju Grada Zrenjanina zaduženog za zaštitu prava nacionalnih manjina i na ovo mesto postavljen je dipl. pravnik Trajan Pankarićan, dosadašnji načelnik Odeljenja za poslove uprave Grada Zrenjanina. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/82/grb_zrenjanin_150px.jpg