Poseta Zavodu za kulturu Rumuna

Potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Dušan Jakovljev i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetili su danas nedavno otvoren Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna u Zrenjaninu. Cilj ove radne posete bio je upoznavanje s prvim aktivnostima Zavoda i planovima rada za tekuću godinu, o čemu je Jakovljeva i Martona izvestio rukovodilac Zavoda, profesor rumunskog jezika i književnosti Kosta Rošu.
 
 
Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna svečano je otvoren 27. decembra prošle godine, kao deo projekta Skupštine i Izvršnog veća AP Vojvodine, čijim su odlukama osnovani i zavodi za kulturu vojvođanskih Mađara, Slovaka, Rusina i Hrvata. Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna funkcionisaće kao stručna institucija za izučavanje prošlosti i sadašnjosti Rumuna u Vojvodini, unapređivanje kulture i afirmaciju stvaralaštva predstavnika ovog naroda koji žive, u najvećem broju, na prostoru srpskog dela Banata. Zavod će zapošljavati devet stručnjaka iz raznih oblasti kulture, folkloristike i antropologije, od kojih je o ovom momentu angažovano njih petoro, a najveći deo sredstava za njegov rad obezbeđuju institucije AP Vojvodine. 
 
Profesor Rošu najavio je, između ostalog, izdavanje časopisa i izradu internet-prezentacije o aktivnostima Zavoda i životu rumunskog naroda, kao i ažuriranje i klasifikaciju podataka o rumunskim naseljima i stanovništvu u Vojvodini, kulturno-istorijskim spomenicima, manifestacijama kulture. Biće ostvareni i brojni kontakti s privrednicima i poslenicima u oblasti kulture iz Rumunije, u cilju uspostavljanja što konkretnije saradnje gradova i opština s obe strane granice, AP Vojvodine i rumunskih županija, i u krajnjem slučaju, između dva naroda i država Srbije i Rumunije.