Zrenjanin ostaje bez gasa

Rusko-ukrajinski spor oko isporuke gasa Evropskoj uniji juče se osetio i u Zrenjaninu, jer je u popodnevnim časovima veći deo individualnih potrošača ostao bez ovog energenta. U pojedinim delovima grada gasa ima i ovog jutra, ali je pritisak u mreži značajno oslabio i zagrevanje ovim energentom je otežano. Najteža situacija je na području mesnih zajednica "Žarko Zrenjanin", "Gradnulica", "Šumica" i "Sonja Marinković", čiji su stanovnici prvi ostali bez gasa. Najteža situacija je na području mesnih zajednica "Žarko Zrenjanin", "Gradnulica", "Šumica" i "Sonja Marinković", čiji su stanovnici prvi ostali bez gasa. 
 
U Zrenjaninu je jutros izmerena temperatura od -5 stepeni celzijusa a, po najavama meteorologa, slično vreme zadržaće se do kraja sedmice. 
 
Zrenjaninska toplana koja snabdeva toplotnom energijom oko 7.500 stanova počela je da kao energent koristi mazut i daljinsko grejanje odvija se uobičajeno. 
 
Elektrodistribucija u Zrenjaninu saopštila je juče da se snabdevanje električnom energijom u gradu odvija redovno, bez planiranih isključenja i većih havarija. 
 
Srbiji je 6. januara potpuno prekinuta isporuka gasa iz Rusije, a osim naše zemlje, rusko-ukrajinski spor direktno je pogodio i Bugarsku, Grčku, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, koje se 100% snabdevaju ruskim gasom. Pogođene su, u različitoj meri, i druge istočno-evropske zemlje i zemlje EU, koja, generalno, koristi ruski gas u količini od oko 50%. 
Snabdevanje gasom naše zemlje direktno zavisi od dogovora Rusije i Ukrajine, a posredno su se u pregovore između ovih država, koji će danas biti nastavljeni, uključili i predstavnici Evropske unije.