Daljinsko grejanje poskupljuje za 19,04 procenata

Gradsko veće grada Zrenjanina danas je održalo 19. redovnu sednicu kojom je, uz prisustvo deset većnika, predsedavao zamenik gradonačelnika Goran Kaurić. Na dnevnom redu našla se 41 tačka, a pažnju javnosti sigurno će najviše privući odluka članova Gradskog veća da daju saglasnost na povećanje cena daljinskog grejanja za 19,04%. Nove cene važe od 1. aprila 2009. godine, a građani u kolektivnim objektima stanovanja ovu će uslugu plaćati po ceni od 64,28 din po kvadratnom metru. Na utvrđene cene obračunaće se PDV.
 

Ovim je Veće delimično izašlo u susret rukovodstvu JP "Gradska toplana", odnosno DP "Grejanje" i njihovom zahtevu za korekcijom cena. Odluku je obrazložio član Gradskog veća zadužen za komunalne delatnosti Imre Fazekaš koji je naveo da su sadašnje cene na snazi od 1. novembra 2006. godine, kao i da je preduzeće tokom prošle godine iskazalo gubitak u poslovanju od gotovo 80 miliona dinara. 
 

Da podsetimo, DP "Grejanje" je zahtevalo povećanje cene grejanja od 40%. Komentarišući odluku Gradskog veća, direktor preduzeća Ilija Svilar je rekao da je poskupljenje zakasnelo i da je u međuvremenu gubitak povećan za dodatnih 44 miliona dinara. On je ipak dodao da će, ukoliko lokalna samouprava i građani ispune sve obaveze prema "Grejanju", s prihodima ostvarenim uz novu cenu moći da se realizuju ugovorne obaveze i stupi u nove pregovore s JP "Panonske elektrane", koje isporučuje toplotnu energiju Gradu Zrenjaninu. Takođe, od Svilara je zatraženo, na čemu je insistirao i zamenik gradonačelnika Goran Kaurić, da Gradskom veću dostavi izveštaj o zaradama zaposlenih u "Grejanju". Svilar je saopštio da njegova mesečna primanja iznose 86 hiljada dinara, a da će kompletan izveštaj o zaradama zaposlenih biti dostupan Gradskom veću. 
 

Gradsko veće utvrdilo je Predlog Zaključka o usvajanju Informacije o primeni Generalnog plana Zrenjanina 2006-2026. godine, kao i Predlog Odluke o pristupanju izradi izmena i dopuna Generalnog plana. Iz oblasti urbanizma, većnici su podržali predloge odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije Koridora lokalnog puta Zrenjanin – Lukino Selo, kao i odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije radnog kompleksa AD "Dijamant" u Zrenjaninu. 
 

Veću je prezentovan i Predlog Operativnog plana zaštite od poplava teritorije Grada Zrenjanina, koji sadrži sve relevantne informacije o dužinama vodotoka i nasipa u regionu, opis postupaka i imena odgovornih lica za slučaj nastupanja vanredne situacije, odnosno neposredne opasnosti od poplava, kao i kriterijume za pripremu izvršenja radova, mera i aktivnosti u odbrani od poplava. 
 

Većnici su jednoglasno usvojili Predlog Programa raspoređivanja budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine, kao i programa raspodele sredstava za programe i projekte asocijacije mesnih zajednica Grada Zrenjanina za 2009. godinu (2 miliona dinara) i raspodele sredstava za razvoj mesnih zajednica Grada Zrenjanina za tekuću godinu, u iznosu od 30 miliona dinara. 
 

U nizu usvojenih predloga o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, odobrena su sredstva Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u iznosu od 1.000.000 dinara, na ime početka izgradnje hrama Svemilosnog Spasa u zrenjaninskom naselju "Bagljaš". Takođe, određena budžetska sredstva dodeljena su i sportskim klubovima i organizacijama, kao i udruženjima građana, na ime organizacije i učešća u više različitih manifestacija. U oblasti sporta najviše sredstava, milion dinara, biće preneto košarkašima "Proleter – Naftagasa", novim prvoligašima, kao i atletskom klubu "Proleter", 650.000 dinara, za pripreme reprezentativki Srbije Angele Terek i nove članice AK "Proleter" Sonje Stolić.