Deset godina od početka NATO agresije na SRJ

Danas, tačno u podne, širom Srbije će se oglasiti sirene u trajanju 60 sekundi (prestanak vazdušne opasnosti) u znak sećanja na žrtve agresije NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Bombardovanje naše zemlje započelo je na današnji dan, 24. marta 1999. godine i trajalo je 78 dana, sve do 10. juna. Vlada Srbije pozvala je građane da u podne obustave aktivnosti i minutom ćutanja odaju počast žrtvama. Vlada će održati i posebnu sednicu, dok će ministri položiti vence na više lokacija širom republike. U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji biće održani posebni programi komemorativnog karaktera. 
 
 
 
Vojni savez NATO, sa udruženih 19 država članica i pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 24. marta 1999. godine u 20 časova počeo je vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U neprekidnim vazdušnim napadima teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve, manastiri... Srušena su sva tri mosta preko Dunava u Novom Sadu, bombardovani su centri Beograda, Niša, Prištine, Kragujevca, Užica, Čačka... Velike civilne žrtve zabeležene su tokom bezobzirnih napada na Aleksinac, Niš, Ćupriju, Kuršumliju, Prizren, pogođena je i kineska ambasada u Beogradu, gde je takođe bilo žrtava. 
 
 
Ekonomski eksperti iz Grupe-17 procenili su štetu na oko 30 milijardi dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih. NATO je vojnu akciju, inače, nazvao "Milosrdni anđeo".
 
 
Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije, čime je ova srpska pokrajina, praktično, stavljena pod međunarodni protektorat. 
 
Na teritoriji opštine Zrenjanin NATO projektili oštetili su železničku prugu Zrenjanin – Beograd, kod Lukićeva, kao i deo stambenih i ekonomskih objekata u ovom selu. Na teritoriji srednjebanatskog okruga, u susednoj opštini Žitište, tokom NATO agresije oštećen je most preko Begeja, na putu Žitište – Banatski Dvor.