Slovačka pomaže Srbiji u evrointegracijama

Grad Zrenjanin danas je posetio Njegova ekselencija Igor Furdjik, ambasador Slovačke Republike u Srbiji. Još jedna u nizu poseta visokih funkcionera inostranih ambasada Gradu Zrenjaninu usledila je na poziv rukovodilaca ustanova kulture u našem gradu, Savremene galerije UK Ečka i Narodnog muzeja, a pre posete ovim ustanovama, ambasadora Furdjika i Drugog sekretara ambasade Pavola Krutošika primio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. 
 
 
Ambasador Republike Slovačke, jedne od zemalja s najvišom stopom ekonomskog rasta u Evropskoj uniji, rekao je da Srbija i Slovačka treba da nađu zajedničku komparativnu prednost u nastupu prema evropskom tržištu. On je istakao da je trenutna prednost Srbije slobodno ekonomsko tržište i prema EU i prema Istoku. 
 
- Poljoprivreda i prehrambena industrija svakako nude velike mogućnosti za našu saradnju. Iako svetska ekonomska kriza i nas pogađa, to ne znači da je život stao. Moramo razmišljati o vremenu nakon krize, i nastavku evrointegracija. I u Slovačkoj je, pre stupanja u Evropsku uniju, bilo nesuglasica i neslaganja u javnosti i političkim strukturama po tom pitanju, ali je prevladalo uverenje da su evrointegracije neophodne u cilju daljeg razvoja zemlje, što se ubrzo potvrdilo i u praksi. Želimo da takvo mišljenje prevlada i u Srbiji i u tom cilju nudimo našu pomoć – rekao je ambasador Furdjik. 
 
 
- I ova poseta organizovana je u sklopu naših nastojanja da ostvarimo saradnju sa što više predstavnika inostranih država, koji mogu biti svojevrsni "lobisti" u povezivanju privrednika iz njihovih zemalja sa Zrenjaninom. Slovačka nam je naročito značajna, kako zbog svog članstva u EU, tako i zbog brojnih pripadnika slovačkog naroda koji žive u našem gradu. Saradnja Zrenjanina i Slovačke Republike svakako treba da bude produbljena i mislim da ćemo se u narednom periodu obostrano potruditi da do toga i dođe – istakao je nakon današnjeg susreta predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton.   
 
Tokom prijema u Plavom salonu Gradske kuće oglasile su se sirene za prestanak vazdušne opasnosti. Ambasador Slovačke Igor Furdjik i Drugi sekretar ambasade Pavol Krutošik, zajedno s domaćinima, minutom ćutanja odali su poštu svim žrtvama NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, 1999. godine.