Najbolja predstava "Razbojnici"

Najbolja dramska predstava u celini na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, sinoć završenom u Zrenjaninu, je komad Fridriha Šilera "Razbojnici", koji je u adaptaciji i režiji Nikole Zavišića izvelo Narodno pozorište iz Subotice, saopštio je žiri tog festivala.
 
 Žiri u sastavu Igor Burić, predsednik, i članovi Dragoslav Todorović i Margita Karna, u obrazloženju ističu da je ta nagrada dodeljena za rediteljski i dramaturški perfektno prekomponovan izvorni tekst drame koji je u realizaciji dobio kompletnu i smislenu formu. Uz to, žiri je odlučio da posebno nagradi Zavišića za najbolju režiju u toj predstavi.
 
Najbolja predstava za decu u celini je "Vetruškina ledina" Uglješe Šajtinca, koju je u adaptaciji i režiji Irene Tot prikazala lutkarska scena Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu.
 
Aleksandar Bogdanović, član NP "Toša Jovanović", nagrađen je za najbolju mušku ulogu u Gogoljevoj predstavi "Mrtve duše", u kojoj je nagradu za scenografiju dobio Jaroslav Valek. Jasna Đuričić dobila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u predstavi "Brod za lutke" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a Agota Ferenc za najbolju žensku epizodnu ulogu u predstavi "Mizantrop" Narodnog pozorišta/Ujvideki sinhaz iz Novog Sada.
 
Za najbolju mušku epizodu nagrađen je Boris Isaković, igrajući u predstavi "Jeli bilo kneževe večere" Srpskog narodnog pozorišta.
 
Na ovogodišnjem festivalu prikazano je sedam dramskih i četiri dečje predstave. U čast nagrađenih, Narodno pozorište iz Niša odigralo je Šekspirovu dramu "Bura".