NSPRV učestvuje na protestu u Beogradu

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) u Zrenjaninu juče je održao konferenciju za novinare, kom su prisustvovali predsednik IO NSPRV Ranko Hrnjez, predsednik Međuopštinskog društva za strane jezike Svetlana Rockov, predsednik sindikata zaposlenih u pravosuđu Zora Jajić i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Teme o kojima je bilo reči po značaju prevazilaze svakodnevne aktivnosti sindikata, a razgovaralo se, između ostalog, o upravo okončanoj "Globalnoj nedelji aktivnosti", problemima u vezi sa funkcionalnom nepismenošću, ali i protestu sindikata koji će se održati u Beogradu, u sredu, 29. aprila. 
 
 
 
Osvrćući se na činjenicu da se iz društvenog bruto-proizvoda za potrebe obrazovanja izdvajalo 3,8%, da će taj procenat ove godine biti smanjen na 3,5%, a da plan za 2010. godinu o izdvajanju od 4,6% teško ostvariv, učesnici u razgovoru ocenili su da školovanje kadrova za potrebe tržišta rada, umesto za privredu, nije održivo. 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da bi svi nivoi vlasti trebalo da pokrenu kampanju u vezi s ovim pitanjem.
- Reforma obrazovanja je pokrenuta, ali nije realizovana, jer se na tom putu zastalo. Potrebno je obrazovati kadrove koji će brže dolaziti do radnih mesta. Treba biti optimista, možemo da ponudimo rešenja, ali je pred Vladom Srbije da ih sprovede u delo. Nedopustivo je da u dvadeset prvom veku imamo toliki procenat nepismenih. Iz tog osnovnog problema veoma brzo proizilaze i mnogi drugi – rekao je, između ostalog, Aleksandar Marton.  
 
O problemima u oblasti obrazovanja govorila je i Svetlana Rockov, a Zora Jajić se osvrnula na aktuelnu situaciju u pravosuđu, istakavši da je sindikalna borba u ovom sindikatu usmerena ka poboljšanju položaja ne izabranih lica, već stalno zaposlenih.
 
Saopšteno je i da će članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine uzeti učešće na protestnom skupu sindikata u Beogradu, 29. aprila.
 
Od lepših događaja organizovanih od strane NSPRV, istakla se "Globalna nedelja aktivnosti", koja je okončana, bar što se tiče NSPRV, u petak uveče, 24. aprila podelom nagrada najboljim radovima dospelim na konkurs "Otvori knjigu - otvori vrata..." u kategoriji literarnih i likovnih radova. Svečanost podele nagrada održana je u somborskom Domu učenika srednjih škola, a NSPRV je za prvonagrađene obezbedio novčanu nagradu u iznosu od 8.000 dinara, za drugonagrađene po 5.000 dinara, dok su trećenagrađeni dobili po 3.000 dinara. Najbolji rad u kategoriji pisanih radova, je rad Nataše Majkić iz Vršca (Hemijsko-medicinska škola), drugu nagradu osvojila je Zorica Badža iz Sombora (OŠ "21. oktobar"), dok je treći rad, po mišljenu stručnog žirija, rad Milice Anović iz Zrenjanina (OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"). U kategoriji likovnih radova najbolja je Erika Dudaš iz Subotice (OŠ "Sveti Sava"), drugonagrađeni je Levente Henčar iz Doroslova (OŠ "Petefi Šandor"), a treću nagradu je dobila Maja Šašić iz Sombora (ŠOSO sa domom "Vuk Karadžić").
 
Specijalne nagrade za mentore učesnika konkursa dobile su profesorice Zora Mišić iz Sombora (Srednja ekonomska škola) i Danica Drašković iz Zrenjanina (OŠ "Jovan Jovanović Zmaj").