Deset hiljada Zrenjaninaca u "Noći muzeja"

Manifestaciju kulture "Noć muzeja" posetilo je u subotu oko deset hiljada Zrenjaninaca – saopštava Narodni muzej, glavni organizator manifestacije u našem gradu. U terminu od 18-02 časa, najveći broj naših sugrađana,  4317, posetilo je izložbe u Narodnom muzeju, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" zabeležila je 2432 posete, a izložbu u Zoni unapređenog poslovanja BID, odnosno glavnoj zrenjaninskoj ulici, posetilo je, prema procenama organizatora, oko 1000 ljudi. 
 
Značajnu posetu zabeležila je Savremena galerija UK Ečka, čije je programe videlo i u njima učestvovalo 754 posetilaca. Pozorišni klub "Zeleno Zvono" zabeležio je oko 400 poseta, zbirku poljoprivrednih sprava i  etnoloških predmeta Duška Malbaškog u njegovoj kući videlo je oko 300 posetilaca, Kulturni centar Zrenjanina posetilo je 250 ljudi, Istorijski arhiv 215, dok je predstavi na kamernoj sceni Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" prisustvovalo 90 Zrenjaninaca. 
 
U šestu po redu "Noć muzeja" u Srbiji uključio se 41 grad, a tokom nje ulicama, trgovima i izložbenim prostorima prodefilovalo je više od pola miliona posetilaca koji su strpljivo čekali da pogledaju izabrane sadržaje. Organizatori na nivou Srbije saopštavaju da je posetiocima ove godine prezentovano više od 400 raznovrsnih programa, na preko 190 lokacija, a da je broj gradova učesnika povećan za 18 u odnosu na prošlu godinu. 
 
U noći muzejske groznice, oko 300 hiljada Beograđana i onih koji su se zatekli u prestonici imali su prilku da uživaju u izložbama, performansima, koncertima na čak 80 lokacija. U Novom Sadu zabeleženo je rekordnih 140 hiljada poseta, na 38 lokacija, dok je od mesta u unutrašnjosti najveća posećenost "Noći muzeja" zabeležena u Šapcu, gde je programe na 12 lokacija videlo oko 25 hiljada ljudi. 
 
Ovogodišnja "Noć muzeja" održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i  skupština gradova u kojima je održana kao deo "Evropske noći muzeja". U isto vreme više od 1900 muzeja, galerija i izložbenih prostora "okupirano" je u 40 zemalja.