Inicijativa za imenovanje ulice dr Zorana Đinđića

Predstavnici Pokreta "Novi optimizam" Branislav Grubački – Guta i Helena Dekanj predali su predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Aleksandru Martonu inicijativu, podržanu sa više od 1000 potpisa, da jedna ulica u Zrenjaninu ponese ime dr Zorana Đinđića. Simbolično, na Dan Evrope i Dan pobede, Pokret "Novi optimizam" okončao je akciju prikupljanja potpisa i predao zahtev Skupštini grada da u daljoj proceduri odgovori na veliki broj zahteva građana i javnosti da jedna ulica u Zrenjaninu bude nazvana po prvom demokratskom premijeru Srbije, ubijenom 12. marta 2003. godine. 
 
 
- Prikupljanje potpisa nije išlo u smeru velike brojnosti i masovnosti, jer ne postoji odluka o potrebnom broju potpisa na osnovu kog bi neka ulica dobila određeno ime. Takođe, nismo izašli ni s idejom koja bi ulica mogla poneti ime dr Zorana Đinđića, iako je najviše predloga bilo da to bude Bulevar Veljka Vlahovića. Tu odluku prepustićemo skupštinskoj Komisiji za imenovanje ulica i trgova, a podršku gradske uprave smatramo značajnom u cilju realizacije naše inicijative – istakli su Grubački i Dekanj. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, koji je i sam izašao u javnost sa sličnim predlogom, rekao je da je možda i sramno što šest godina nakon ubistva Zrenjanin nema ulicu dr Zorana Đinđića, ali da je, u svakom slučaju, lokalna samouprava veoma zadovoljna što je jedna grupa ljudi odlučila da sprovede ovu inicijativu. 
- Ovo je dodatni motiv da Skupština što pre promeni Odluku o imenovanju ulica i trgova, jer postoji jedna dosta loša klauzula da određena osoba mora deset godina da bude mrtva da bi dobila ulicu. Dr Zoran Đinđić je toliko učinio za Republiku Srbiju da je, bukvalno, dan nakon ubistva od strane zločinaca koji su želeli da zaustave Srbiju, zaslužio da dobije ulicu u svim gradovima Republike – istakao je Marton i dodao da će se, nakon izmene ove Odluke, stvoriti mogućnost da što pre dr Đinđić dobije ulicu u Zrenjaninu. - O tome koja će ulica poneti ime pokojnog premijera odluku će doneti Skupština grada – zaključio je Aleksandar Marton.