Saopštenje povodom 9. maja

Povodom 9. maja, Dana pobede i Dana Evrope, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izdao je saopštenje sledeće sadržine: 
 
"Pridružujemo se i ove godine zajednici evropskih naroda koja obeležava 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope. Evropska unija ovaj datum obeležava kao Dan ujedinjene Evrope, u znak sećanja na donošenje "Šumanovog plana" kojim je 1951. godine osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik. Francuski ministar Robert Šuman ovim je planom postavio temelje ujedinjenoj Evropi, koju danas čini 27 zemalja članica i pola milijarde stanovnika. Dan pobede obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine kada je, kapitulacijom fašističke Nemačke, okončan najtragičniji ratni sukob na tlu Starog kontinenta u istoriji – Drugi svetski rat.
 
I na ovaj dan, kao i u sličnim prilikama u kojima se prisećamo tragičnih događaja iz ovog perioda istorije, upozoravamo da su oni što zaboravljaju spremni i da ponavljaju. To posebno važi za nama blisko okruženje, gde, nažalost, mnoge lekcije iz istorije nisu savladane. Danas, kada Evropa odaje počast žrtvama fašizma i slavi zajedništvo, mi smo suočeni s neizvesnošću pristupanja Uniji, problemima u sopstvenom dvorištu, teškom ekonomskom situacijom i suprotstavljenim stavovima o evropskoj budućnosti Srbije. Ovaj 9. maj prilika je da svi zajedno, odmeravajući na tasu između ponuđenih mogućnosti, prihvatimo najpovoljniju. U slučaju Grada Zrenjanina, Vojvodine, a uveren sam da je to mišljenje i većinske Srbije, ta je mogućnost – Evropa. Radeći na njenom približavanju nama, i našem njoj, svim građankama i građanima Zrenjanina, u ime Skupštine grada i svoje lično ime, čestitam 9. maj, Dan pobede i Dan Evrope."