Delegacija Grada Zrenjanina u Sarajevu

Delegacija Grada Zrenjanina, u kojoj su bili predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton i šef Kabineta predsednika Skupštine grada mr Olivera Ristić Kostić, učestvovala je u radu četvrte godišnje Skupštine Asocijacije multietničkih gradova jugoistočne Evrope – PHILIA, koja je održana 3. i 4. jula u Sarajevu. 
 
 
Centralna tema ovogodišnjeg skupa Asocijacije, koji je istovremeno bio i šesti regionalni samit, bila je "Izbori – lokalne politike i saradnja u regionu jugoistočne Evrope" i realizovana je u saradnji s Gradskom upravom Sarajeva, uz podršku Ebert fondacije iz Sarajeva. Konferenciju su otvorili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, dok su u radu konferencije, između ostalih, učestvovali: prof. dr Vladimir Goati iz Instituta društvenih nauka u Beogradu, prof. dr Slavko Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru, dr Ivan Cenov, bivši gradonačelnik Vidina (Bugarska), Kaba Gabor, gradonačelnik Žombolja (Rumunija), Srđan Dizdarević, predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i drugi. Sva izlaganja su bila posvećena lokalnim izborima i lokalnim politikama, kao i regionalnim iskustvima na ovom polju. Posebno zapažena izlaganja imali su profesor Goati, koji je govorio o izborima kao faktoru stabilizacije ili kao o izvoru novih paradoksa demokratije i o komparativnim iskustvima u zemljama regiona, i predstavnik Istarske županije, koji je govorio o šansama delotvornog ubrzanja ravoja lokalnih zajednica ka standardima EU, predstavljajući kako je to uradila Istarska županija. Učesnici skupa su istovremeno iskoristili priliku da predstave nova saznanja, da razmene iskustva zasnovana na dobroj saradnji s lokalnim vlastima, ali i da predstave način na koji kreiraju lokalnu poltiku i preporuče načine i modele, koji mogu biti predmet razmene iskustava između centralnih i lokalnih vlasti u jugoistočnoj Evropi.
 
Inače, PHILIA okuplja multietničke gradove i nevladine organizacije iz jugoistočne Evrope. Članstvo u Asocijaciji je dobrovoljno i trenutno okuplja 49 gradova i 63 NVO iz devet država jugoistočne Evrope. U okviru Asocijacije PHILIA sprovedeni su projekti vezani za dostizanje demokratskih standarda lokalne uprave, tranziciju i reforme lokalne samouprave u skladu s evropskim standardima zaštite manjina i unapređenja njihovog statusa, kao i organizovanje konferencija, istraživanja i projekata s ciljem unapređenja regionalne saradnje i razvoja dobrosusedskih odnosa kroz uspostavljanje konkretnih formi saradnje u svim sferama života.