Mladi iz Belog Blata učestvovali na edukativnom kampu za vatrogasnu omladinu

"Dobrovoljci u zaštiti od požara – Kovačica 2009" naziv je Kampa, koji je organizovan u ovom mestu od 22-27. juna 2009. godine. Bio je to prvi edukativni kamp za vatrogasnu omladinu, koji je organizovao USAID-ov (Američka agencija za međunarodni razvoj) Program za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti (PPES) u saradnji sa opštinom Kovačica, Sektorom za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Opštinskim vatrogasnim savezom Kovačica.
 
 
 
Ovaj kamp je okupio 100 mladih vatrogasaca uzrasta od 14 do 18 godina iz 10 vojvođanskih opština: Inđije, Kanjiže, Novog Kneževca, Subotice, Bačke Topole, Kule, Žitišta, Kovačice, Zrenjanina i Sombora. Grad Zrenjanin su predstavljali mladi vatrogasci iz Belog Blata, 7 devojčica i 3 dečaka, sa kojima su bile i dve odrasle osobe.
 
Kamp su otvorili, u ime opštine Kovačica, predsednik Skupštine Jan Puškar i u ime USAID-ovog Programa za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama, direktor Majkl Pilsberi.
 
 
Cilj kampa bio je promovisanje potrebe za volonterskim uključivanjem mladih u sistem zaštite od požara, njihovo upoznavanje sa postupcima i primenama mera zaštite  i podizanje svesti o opasnostima koje se mogu dogoditi u lokalnoj zajednici. Cilj je da se u skladu sa tradicijom dobrovoljnog vatrogastva u Vojvodini jača građanska solidarnost i svest o potrebi prioritetne pomoći ugroženim pojedincima i grupama. Mladi ovakvim načinom rada usvajaju znanja i veštine, jačaju pripadnost grupi i samopouzdanje da svojim delovanjem na pravi način doprinose pozitivnim promenama i povećanju stepena bezbednosti zajednice u kojoj žive.
 
 
Osim edukativnog, kamp je imao i rekreativni karakter. U popodnevnim časovima bile su organizovane i interaktivne radionice, s ciljem razvijanja takmičarskog duha, neformalnog obrazovanja i uzajamnog upoznavanja. Radionice su bile tematske i svaki učesnik je mogao da bira oblast koja ga zanima i koja mu je bliska. Tako su organizovana predavanja iz oblasti finansija, zdravstva, socijalnog ponašanja, ali i likovna radionica u Galeriji naivne umetnosti "Babka", gde su polaznici sarađivali sa poznatim naivnim slikarima, umetnička radionica za ručnu izradu violina u ateljeu Njemčekovih, kao i mnoge druge. Motivacija za učešće u ovim radionicama je bio "Bedž prijateljstva", koji su dobili svi pojedinci, aktivni učesnici u radionicama, kvizovima i igrama.
 
 
Poslednji dan boravka u Kovačici bio je takmičarskog karaktera. Učesnici su polagali test znanja, a bilo je organizovano i takmičenje na poligonu, koje se sastojalo od dve vežbe: vatrogasne vežbe sa preprekama i štafetne trke sa preprekama na 400m. Ekipa DVD "Belo Blato" je postigla zapažene rezultate. U takmičarskom delu Beloblaćani su zauzeli treće mesto, a za vannastavne aktivnosti cela ekipa je dobila "Bedž prijateljstva", na koji su posebno bili ponosni. Prvoplasirana je bila ekipa Kovačice, a drugi su bili vatrogasci opštine Žitište.