Obeležen Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen-obeležja i prigodnim okupljanjima, danas je  obeležena 68. godišnjica početka ustanka naroda Republike Srbije protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu i 61. godišnjica formiranja Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR.
 
 
 
U Zrenjaninu je upriličeno polaganje venaca na spomenike streljanim rodoljubima na Bagljašu, Karađorđevom parku i Žitnom trgu, kao i na spomenik Žarku Zrenjaninu, gde je održana centralna manifestacija obeležavanja ovog datuma. Na spomenik Žarku Zrenjaninu vence su položile delegacije opštinskog odbora SUBNOR, Grada Zrenjanina, Skupštine grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Udruženja ratnih vojnih invalida i penzionera, Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ispred Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika Zorica Denda i sekretar Gradskog veća Vladimir Rajić, a ispred Skupštine grada Zrenjanina predsednik Skupštine Aleksandar Marton i predsednik odborničke grupe Pokreta "Ravnopravnost" Branislav Markuš. O značaju antifašističke borbe naroda Srbije i naroda ovog kraja govorio je predsednik opštinskog odbora SUBNOR u Zrenjaninu Neđo Papić.
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton izjavio je, povodom 7. jula, da je potpuno pogrešno zanemarivati antifašističku borbu u Srbiji, a pritom otvarati ponovo neke istorijski već dokazane teme i izjednačavati borce protiv fašizma i sledbenike te ideologije koja je nanela najveće zlo čovečanstvu u njegovoj istoriji.
- Iskreno se nadam da će ove činjenice stići do ljudi koji vode i vole ovu državu, jer nju možemo graditi samo na zdravim temeljima. Ti temelji nisu uzdizanje dokazanih ratnih zločinaca i pokreta koji su dokazano sarađivali s okupatorom, već, naprotiv, ti temelji su poštovanje antifašističke borbe i svih njenih žrtava, što danas čini i savremena Evropa i svi njeni narodi – istakao je Aleksandar Marton.