"Dani piva" mogu da počnu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, predsednik Organizacionog odbora pivske fešte, je juče izjavio na konferenciji za novinare u Gradskoj bašti da je sve spremno za početak 24. "Dana piva“. Kako kaže Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina,  biće to dosad najbolje organizovani "Dani piva". Središte zbivanja biće glavna bina na Žitnom trgu, a na sceni "Sima Cacin", koja je postavljena na Trgu republike, prve festivalske večeri, 26. avgusta, gostima "Panonskog dvorišta" predstaviće se Zvonko Bogdan.
 

Fijakeri s bačvama napunjenim pivom krenuli su juče u podne iz Gradske bašte u susret 24. "Danima piva". Tradicionalna turističko-zabavna manifestacija biće održana od 26. do 30. avgusta, u organizaciji Grada Zrenjanina i Turističkog centra, uz podršku Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine, odnosno pokrajinskog Sekretarijata za privredu.
 
Prema rečima Sanje Kostić, šefa Odseka za turizam Turističkog centra Grada Zrenjanina, svi posetioci ove manifestacije imaće priliku da na Žitnom trgu biraju između 25 vrsta piva.
 
Na centralnoj, kao i na drugim binama, kako najavljuje Andrej Bulovan, jedan od promotera, gostima će se predstaviti vrhunski muzičari: "Van Gog", "Partibrejkersi", Zvonko Bogdan, "Moomin and Undercover Maniacs", Orkestar Marka i Bobana Markovića, "Orthodocs Celts", "Zabranjeno pušenje", "Eva Braun", "Overdrajv", Luis, bubnjar Dragoljub Đuričić i drugi...
 

Osvrćući se na tradiciju zrenjaninskog festivala piva, organizatori najavljuju povratak korenima, zbog čega će i 24. "Dani piva" biti u tradicionalnoj, domaćinskoj, vojvođanskoj atmosferi – u znaku Sime Cacina, kao omaž zrenjaninskom glumcu Radovanu Lukoviću, kreatoru zaštitnog lica i maskote "Dana piva", o čemu je na konferenciji za novinare govorio njegov sin Marko Luković. Na sceni "Sima Cacin" i gostima "Panonskog dvorišta" prve večeri festivala predstaviće se Zvonko Bogdan, a tokom naredna četiri dana, posle tradicionalnog programa Internacionalnog festivala folklora "Lala", na istom mestu biće Festival tamburaša "Prim za primom, festival s pivom" na kome učestvuju renomirani tamburaški sastavi i grupe "Ego", "Ravnica", "Ođila" i "Melem".
 

Prateći programi
 
U Gradskoj bašti, po tradiciji, biće upriličene večeri evergrin muzike...
 
Najmlađu publiku na "Danima piva" svakodnevno će, na platou kod "Vodotornja", animirati Kreativni centar CEKOM i novosadska "Žuta kuća", a nakon dečjeg programa publici će se predstavljati ulični svirači: "Neozbiljni pesimisti", Vladimir Stanković kvintet, "Screaming Brothers" i "Branimir i neprijatelji".
 
U sportskoj hali "Medison" tokom "Dana piva" održaće se jubilarni, 10. međunarodni sajam preduzetništva, inovacija i kooperacija "INOCOOP"
 
Tokom manifestacije biće organizovani i brojni prateći programi: "Zlatni kotlić", "Lovačka gulašijada", košarkaški turnir, etnosajam, treći susret dobrovoljnih vatrogasnih društava s revijom dobrovoljnih vatrogasaca i vatrogasne tehnike, šahovski turnir, fijakerijada, skup turizmologa i turističkih radnika Srbije, međunarodna izložba pasa svih rasa i mnogi drugi.
 
Detaljne informacije o "Danima piva": www.danipiva.rs