Gradski duvački orkestar pobrao aplauze u Mađarskoj

Zrenjaninski Gradski duvački orkestar uspešno je nastupao u Dunaujvarošu i Maku, povodom proslave 20. avgusta, Dana mađarske državnosti i prvog mađarskog kralja, Svetog  Stefana (Sent Ištvan). Prvi mađarski kralj Ištvan krunisan 1000. godine, umro je 20. avgusta 1038. i potom proglašen svecem, jer je paganska ugarska plemena ujedinio i preobrazio u hrišćanstvo.
 
 
      
 
Gradski duvački orkestar, pod dirigentskom palicom Branislava Gagića i Đerman Imrea, nastupao je 19. avgusta u Dunajuvarošu na Gradskom trgu i na izletištu – ostrvu Salki u Dunavu, gde je pobrao aplauze, a na trenutke i ovacije, velikog broja posetilaca. Koncertu je prethodio defile kroz centralne gradske ulice, a uz Zrenjanince, na otvorenim scenama svirali su i duvački orkestri sa ostrva Sicilije (Italija), iz Subotice, mađarskih gradova Kiškunhalaš, Morahalom i domaćina, Dunaujvaroša. Program na trgu uveličali su i nastupi pet mažoretskih grupa, kao i ženske plesne grupe tradicionalnog plesa sa Tajlanda. U znak zahvalnosti za učešće u programu proslave praznika, Zrenjanincima je pripalo posebno priznanje koje je dirigentu Gagiću uručio gradonačelnik "Nove varoši na Dunavu", dr Kalman Andraš.
 
 
      
 
Poseban doživljaj predstavljao je nastup Gradskog duvačkog orkestra ispred pravoslavnog hrama Svetog Nikole, jedne od najstarijih građevina u ovom mađarskom gradu, podignute 1785. godine na uzvišenju iznad starog Dunaujvaroša. Ovaj kratak koncert predstavljao je svojevsrno "buđenje" i poziv građanima da, slično našem prvomajskom uranku, izađu na izletišta i u prirodi obeleže praznik.  
 
 
      
 
Na sam Dan državnosti, 20. avgust, Zrenjaninci su posetili najveće naselje mađarskog Banata, grad Mako, na obali Moriša, tridesetak kilometara istočno od Segedina. Ovde je Gradski duvački orkestar toplo pozdravljen između tri domaća orkestra, a nastupao je na poziv dirigenta Duvačkog orkestra iz Maka, Čikota Jožefa, inače potpredsednika Svetske asocijacije duvačkih orkestara i rado viđenog gosta u našem gradu. Nakon nastupa na ovdašnjem gradskom trgu, ispred monumentalnog spomenika posvećenog Sent Ištvanu, članovi našeg orkestra prisustvovali su veličanstvenom vatrometu, a potom i zajedničkom druženju sa predstavnicima svih orkestara. 
 
      
 
Boravak u Mađarskoj, uspešni nastupi i dostojno reprezentovanje Zrenjanina, Vojvodine i Srbije, učinili su da već sada Gradski duvački orkestar dobije pozive za ponovno gostovanje kod naših severnih suseda. S druge strane, već u subotu, 29. avgusta, u okviru programa "Dana piva", u Zrenjaninu će nastupiti duvački orkestar iz Dunaujvaroša. Eto prilike našim sugrađanima da srdačnom dobrodošlicom uzvrate bar deo gostoprimstva koje su članovi našeg orkestra uživali tokom dvodnevnog boravka u Mađarskoj.