Poseta Izraelskog ambasadora Zrenjaninu

U utorak 18.08.2009.godine naš grad je posetio ambasador Izraela Nj. E. Ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol. Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine Aleksandar Marton su primili Njegovu Ekselenciju u Plavom salonu Gradske kuće, a zatim je na pešačkom mostu održana komemoracija.

 


Povod komemoracije je transport Jevreja Banata i okoline koji je izvršen 18.8.1941. godine. Tog dana su oni potrpani na dereglije i rekom odvedeni u logor Sajmište u Beogradu. U tom transportu bilo je preko tri hiljade  Jevreja Banata koji su dovođeni iz Bečeja i drugih mesta na sabirno mesto u Zrenjanin i odatle dereglijama odvoženi u Beograd u logor Sajmište. Banat je tako postao jedna od prvih regija u Evropi koja je bila Judenrein, odnosno „očišćena“ od Jevreja. Od ukupnog broja od 9022 Jevreja u Vojvodini (Banat – 4113), Holokaust je preživelo svega 482 osobe. Iz grada Zrenjanina, tadašnjeg Petrovgrada, odvedeno je tim transportom 1192 osobe od ukupnog broja od 1278 Jevreja na teritoriji grada. Iz tog transporta, samo je njih sedmoro rođenih Zrenjaninaca preživelo: Aleksandar i Alisa Greber, Eva Radovančev i Jovan Rajs (koji su i dalje među nama) i Jodif i Ruža Tajti i Sekelj Janoš (koji su preminuli posle rata). Na žalost, to pokazuje uspešnost nacističke mašinerije smrti, ali i savremenog sveta da se do kraja obračuna sa zločincima neki od njih još žive poput Petera Egnera koji je bio jedan od čuvara u logoru Sajmište.

 


Na komemoraciji su se prisutnima obratili predsednica JOZ Ljiljana Popov,Njegova Ekselencija Artur Kol, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, glumac Miljan Vuković, koji je čitao recital iz knjige «Mi smo preživeli», mešoviti hor Jevrejske opštine Novi Sad «Hašira», i predmolitelj Robert Kovač.
Nakon puštanja venaca u Begej , ambasodor se odazvao na poziv Jevrejske opštine Zrenjanin da poseti njihove prostorije.