Konsultativni sastanak o zakonu o mladima Zrenjanin

U sredu, 24. februara, u Multimedijalnoj sali Gradske uprave u Zrenjaninu, u organizaciji Ministarstva omladine i sporta i lokalne Kancelarije za mlade, održan je jedan od prvih konsultativnih sastanaka sa 30 predstavnika lokalne omladinske politike koji su dali svoja mišljenja i predloge za ključna pitanja i teme zakona u funkciji dobrobiti mladih Srbije.
Po preporuci koordinatora Kancelarije za mlade Zrenjanin, Darka Trajlova, pozvani su predstavnici društveno angažovanih mladih i najvažnijih javnih institucija od značaja za mlade naše opštine, od kojih su prisustvovali predstavnici: srednjih škola (školski pedagozi i učenici), Doma zdravlja (savetovališta za mlade), Kulturnog centra, policijske uprave, Spotrskog saveza Zrenjanina, udruženja koja rade sa mladima „Kormilo“, „Crveni krst“, „CEKOM“,“Foto-ekspo“, „Forum mladih SDP“, „Filmofil“, „Veseli Banaćani“, Gradskog saveta za mlade, predstavnici medija: KTV, Regionalni radio Zrenjanin i list Zrenjanin, kao i volonteri Kancelarije za mlade.

 

 

Regionalni koordinator kancelarije za mlade, Ksenija Vojnić-Tunić, predstavla je potrebu definisanja institucionalnog okvira omladinske politike i faze konsultativnog procesa izrade zakona. Nakon toga, više od 30 učesnika sastanka razmenilo je mišljenja o omladinskom aktivizmu i organizovanju u Zrenjaninu, ali i o pitanjima, akterima, ulogama, merama i nadležnostima od važnosti u oblasti omladinske politike na lokalnom i nacionalnom nivou. Na kraju sastanka svi učesnici su, u skladu sa svojim iskustvima, popunili upitnik o pitanjima iz oblasti omladinske politike i aktivnog učešća mladih u društvu koja bi trebalo regulisati zakonom.

 

 

Zaključci konsultativnog sastanka su:
- da treba obezbediti veće učešće mladih u procesu donošenja odluka, veću dostupnost javnih prostora mladima i da treba unaprediti uslove za volonterski rad mladih
– da je neophodno raditi na pobljšanju zdravstvene zaštite mladih, formiranju studentske poliklinike, na umrežavanju institucija koje se bave mladima, na formiranju omladinskih klubova  u mesnim zajednicama, na propagiranju tema kao što su vaspiranje i neformalno obrazovanje mladih, nenasilna komunikacija, tolerancija, prisutnost mladih u medijima, animacija mladih i formirnje alternativne kulturne scene mladih, ..
- i da je neophodno definisati modele i kriterijume za izbore predstavnika lokalne vlasti koji će raditi sa mladima.

Ovaj sastanak jedan je od oko 50 konsultativnih sastanaka koji će se u narednom periodu održavati u opštinama/gradovima širom Srbije i na kojima će se diskutovati o pitanjima važnim za zakon i  kroz koje će se dobiti  predlozi tema zakona o mladima od oko 1600 učesnika.
Nakon definisanja tema zakona, ključnih pitanja, pojmova, aktera i njihovih uloga i međusobnih odnosa, izradiće se prvi nacrt zakona koji će takođe biti predmet širokog konsultativnog procesa. U ovaj proces pozvaćemo da se uključe predstavnici mladih, kancelarija za mlade, jedinica lokalne samouprave, udruženja građana, relevantnih državnih institucija, ministarstava, Stalne konferencije gradova i opština, skupštinskog odbora za omladinu i sport, medija, privrednog sektora i donatorskih organizacija i drugih vaćnih aktera omladinske politike u Srbiji.

 

 

U skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade, Ministarstvo omladine i sporta je u toku 2009. godine pokrenulo proces izrade zakona o mladima. Zakon je neophodan da bi se obezbedilo jedinstveno uređenje svih značajnijih pitanja iz oblasti omladinske politike koja se tiče oko milion i po mladih, koliko ih danas ima u Srbiji (oko 20% ukupne populacije).
Zakon u funkciji dobrobiti mladih treba da obezbedi održivu osnovu za razvoj i delovanje društvenih aktera koji čine omladinski sektor sa ciljem poboljšanja položaja mladih i obezbeđivanja prava, prostora, prilike i podsticaja za rast i razvoj sopstvenih potencijala, kao i aktivno učešće mladih u društvu. Zakon treba da uredi oblast omladinske politike, uzimajući u obzir ciljeve i mere utvrđene Nacionalnom strategijom za mlade, istraživanja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, komparativnu analizu propisa domaćeg i stranog zakonodavstva kao i primere dobre prakse u ovoj oblasti. Zakon će jasno definisati kome je namenjen, izvore, načela i principe omladinske politike, aktere javne politike, način organizovanja i njihovog kooridnisanog delovanja, i načela i principe finansiranja omladinskih javnih politika.

Kako bi se došlo do najboljih rešenja, ministar omladine i sporta, Snežana Samardžić Marković predložila je širok konsultativni proces, po ugledu na dobra iskustva iz procesa izrade Nacionalne strategije za mlade, u kome je učestvovalo preko 16.000 mladih kao i drugi ključni akteri. Ministarka je naglasila da „Slušajući glas mladih i onih koji se njima bave, mogu se sagledati problemi sa kojima se mladi danas suočavaju i dobiti dragoceni predlozi za njihovo razumevanje i rešavanje. Uključeni u izradu ovog dokumenta, mladi će shvatiti da zakoni nisu apstraktni i da će njihovo učešće u izradi doprineti kvalitetu, a kasnije i sprovođenju zakona u praksi“.

Za dodatne informacije možete se obratiti Kseniji Vojnić-Tunić, regionalnom koordinatoru kancelarije za mlade na telefon 063 7674385.