Želimiru Žilniku nagrada Fonda "Todor Manojlović"

Dobitnik nagrade Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet za 2009. godinu je reditelj iz Novog Sada Želimir Žilnik, saopštila je predsednica Upravnog odbora Fonda Vladislava Gordić - Petković.
 
U obrazloženju odluke se konstatuje da je Žilnik "osobena pojava u domaćoj kinematografiji, originalan stvaralac beskonačne imaginacije i energije, umetnik uvek spreman na ideološka zaoštravanja i jasan politički angažman". 
 
Podsetivši da je laureat "autor 25 dugometražnih i isto toliko filmova kratkog metra, reditelj i scenarista sa zavidnom svetskom reputacijom i brojnim filmskim nagradama", Upravni odbor je ocenio da je "i danas predan borac za dignitet kulture i kulturnih vrednosti". 
 
 
"Cenzurisan i zabranjivan tokom sedamdesetih, Žilnik istrajava na ekstremnim temama: od anarhoterorizma do ekonomske emigracije, od studentskih demonstracija 1968. do balkanske kataklizme devedesetih, od seksualnih manjina do fenomena divljeg kapitalizma, od položaja žena do karnevalske dekonstrukcije Brozovog lika i dela", piše u obrazloženju odluke. 
 
Žiri podvlači da je "njegov opus džepna kulturna istorija SFRJ, rečnik svih naših pogrešno postuliranih društvenih i etiških vrednosti. Balkanski mačizam, ratna ideologija i bespuća kapitalizma večite su Žilnikove teme, a njegovi junaci su mali ljudi, marginalci i apriorni gubitnici". 
 
"Predanost i snaga kreativne vizije opredelili su žiri Fonda "Todor Manojlović" da legendi srpskog autorskog filma dodeli nagradu za moderni umetnički senzibilitet", navodi se u saopštenju.
 
Odluka da 18. po redu nagrada Fonda "Todor Manojlović" pripadne Želimiru Žilniku doneta je na juče održanoj sednici u Zrenjaninu, a pored Gordić-Petković, u Upravnom odboru Fonda su Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, dr Boško Milin i Vladimir Arsenijević. 
 
Fond "Todor Manojlović" osnovala je 1991. godine Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", s ciljem trajnog prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja i popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, jednog od najznačajnijih pisaca, pesnika, dramskih pisaca, književnih i likovnih kritičara XX veka na našim prostorima. Fond svake godine dodeljuje nagradu za moderni umetnički senzibilitet, koja se sastoji od novčanog iznosa, povelje i umetničkog predmeta, a nagrađeni autor dobija mogućnost za objavljivanje knjige u ediciji "Feniks". Dosadašnji laureati ove, sada možemo reći već prestižne i "punoletne" nagrade su Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Miodrag B. Protić, Đorđe Balašević, Dušan Kovačević, Marina Abramović, Miroljub Todorović, Momo Kapor, Pavle Ugrinov, Jovan Hristić, Jovica Aćin, Vida Ognjenović, Miroslav Josić Višnjić, Radovan Vučković, Oto Tolnai, Muharem Pervić i Milena Marković.