Ministar Bradić i Nezavisna kulturna scena u Zrenjaninu

Ministar kulture Nebojša Bradić potpisao je u Zrenjaninu protokol o saradnji sa predstavnicima Nezavisne kulturne scene Srbije.
Ispred Nezavisne kulturne scene protokol su potpisali Darka Radosavljević Vasiljević – Remont, Rasto Stefanovć – Umetnička asocijacija Zrenjаnin, Marijana Cvetković Marković – Stanica servis za savremeni ples, Dejan Ubović – Kulturni front i Predrag Cvetičanin - Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope.
 

 

Minsitar Bradić je istakao da je potpisivanje tog dokumenta izuzetno važno kao podsticaj radu nezavisne scene, a s druge strane i za ostvarivanje kulturne politike Ministarstva kulture

- Donošenje Zakona o kulturi je na svoj način dalo podjednaku važnost svim akterima, od javnog i privatnog sektora, do nezavisnog sektora i zaista, to nije samo pitanje forme, jer je nezavisna scena jedan od bitnih faktora u kulturi Srbije, pogotovo kada se radi o posebnim programskim sadržajima - istakao je Bradić.

 


On je kazao da je uveren da će ovim simboličkim gestom i podrškom Ministarstva kulture potencijal razvoja kulture u narednom periodu biti uvećan na onaj način koji uvažava sve u sistemu, od lokalnog, do gradskog, regionalnog i državnog nivoa.
Nezavisna scena je veoma vitalna, ona daje impulse razvoju kulture i uveren sam da će i u prepoznavanju alternativnih sadržaja i podršci razvoju kulture mladih ona odigrati važnu ulogu u narednom periodu -  kazao je ministar Bradić.
Predrag Cvetičanin takođe je istakao značaj potpisivanja tog dokumenta jer smatra da nezavisna scena umnogome može doprineti razvoju kulture u Srbiji.

 


Na osnovu protokola kojim su određeni vidovi saradnje biće formirana i radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva kulture i Nezavisne kulturne scene Srbije čiji će rad biti usmeren na realizaciju zajedničkih ciljeva do njihovog ostvarivanja.
Tokom vikenda u Zrenjaninu je održana i druga konferencija Nezavisne kulturne scene na kojoj su učestvovali predstavnici 46 organizacija iz cele Srbije, a njen glavni cilj bio je izrada strategije razvoja celokupnog nezavisnog sektora u kulturi u Srbiji.
Tokom boravka u Zrenjaninu ministar Bradić obišao je Narodni muzej gde je posetio i izložbu pod nazivom "Od Tihuane do Tetka Ane" koja je realizovana uz podršku Ministarstva kulture.