Sutra počinje popis stanovništva - očekujte popisivače

Počev od sutra, pa do 15. oktobra, u Republici Srbiji će biti sproveden redovan popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis predstavlja najvažniji statistički izvor podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima u našoj državi, deo je naše tradicije i datira još iz 1834. godine.
 
Svi građani Republike Srbije imaju pravo, ali i dužnost i obavezu da učestvuju u popisu i da na sva pitanja koja se nalaze u popisnim obrascima daju tačne i potpune odgovore. Za lica mlađa od 15 godina odgovore daju roditelji, usvojioci ili staratelji.
 
Popisni podaci, osim odgovora na pitanja koliko nas je, ko smo, gde i kako živimo, treba da omoguće i planiranje budućnosti. 
 
 
Neposredni učesnici u popisu su popisivači i njihovi instruktori, a popis priprema, sprovodi i realizuje Republički zavod za statistiku. Popisivač koji će posetiti svako domaćinstvo ima legitimaciju sa fotografijom, ovlašćenje za rad sa pečatom i potpisom predsednika popisne komisije, kao i specijalnu torbu sa odštampanim logotipom.
 
Učesnici u popisu dužni su da podatke prikupljene od popisanih lica čuvaju kao tajnu, a  podaci će se koristiti isključivo u statističke svrhe.