Održana 4. sednica Skupštine grada

Скупштина
Pod predsedavanjem Radovana Bulajića održana je 4. sednica Skupštine Grada Zrenjanina. Iako je za dnevni red najavljeno 25 tačaka, sama rasprava o dnevnom redu trajala je pet sati.
Dnevni red je dopunjen Predlogom Zaključka o pokretanju inicijative za uspostavljanje saradnje između Grada Zrenjanina i opštine Štrpce,  Predlogom Odluke o izmenama i dopunama Odluke o mesnim zajednicama, zatim Predlogom Odluke o izmenama i dopunama  Rešenja o određivanju doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti.
Takođe, usvojen je i Predlog Zaključka o pokretanju inicijative za pružanje pomoći teško obolelim licima, Predlog Zaključka o održavanju EKO česmi na teritoriji grada, Predlog Zaključka o pokretanju inicijative za izgradnju EKO česme u Mesnoj zajednici "Zeleno polje" , a zatim i Predlog Zaključka o pokretanju inicijative za sagledavanje komunalnih problema u ulici Mihajlovački drum u Mesnoj zajednici "Gradnulica".
 
 
 
Dopunom dnevnog reda uvrštene su i tačke Izbor člana Gradskog veća grada Zrenjanina, Predlog rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za praćenje realizacije Geograskog inormacionog sistema Grada Zrenjanina, kao i Predlogom rešenja o razrešenju vršioca dužnosti direktora JP „Turistički centar grada Zrenajnina“ i Predlog rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora JP „Turistički centar grada Zrenjanina“.
Današnjoj sednici prisustvovalo je 66 od 67 odbornika. Zasedanju su, prvi put od konstituisanja Skupštine, prisustvovali i odbornici LSV, a sednici se nije odazvao Bojan Kostreš, odbornik te partije.
Njih desetoro je na početku svečano položilo odborničku zakletvu, a još dvoje, na njihov zahtev, zakletvu je dalo na svom maternjem, mađarskom jeziku.
 
 
 
 
Inače, početak sednice obeležilo je pojavljivanje Svetlane Đajić u odborničkoj grupi SNS iako je pre tri dana obelodanjeno da je prešla u redove Lge socijaldemokrata Vojvodine.
Rasprava o tački dnevnog reda koja se odnosila na Predlog poslovnika trajala je nekoliko sati. Naime, odbornici opozicije uputili su dvadesetak amandmana i smatrali su da se novim poslovnikom ostavlja premalo vremena da obrazlože svoje predloga, a opozicija je bila mišljenja da će izmene doprineti efikasnijem radu Skupštine, te da su predložene po ugledu na pravila koja se poštuju u republičkom Parlamentu.
Na kraju je ta tačka usvojena, uz usvajanje amandamana koji je predložio Goran Tajdić (SRS) a kojim je predviđeno da u toku utvrđivanja dnevnog reda svaki odbornik ima tri minuta na raspolaganju.
 
 
Burna rasprava usledila je tokom usvajanja tačke o Predlogu rešenja o obrazovanju i imenovanju članova Lokalnog antikorupcijskog foruma i o tome na koji način se biraju članovi I koordinator tog tela.
Na današnjoj sednici, između ostalog, usvoje je i Predlog Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika na teritoriji grada Zrenjanina u periodu od 2013. do 2016. godine, kao i Predlog Zaključka o pokretanju inicijative u vezi izmene načina obračuna cene gasa za potrošače u gradu Zrenjaninu i regionu.
Tajnim glasanjem, nešto posle 22 sata,  na predlog gradonačelnika mr Ivana Bošnjaka, za novog člana Gradskog veća izabran je diplomirani ekonomista Ivan Bandu član Jedinstvene Srbije. Za v.d. direktora JP "Turistički centar" imenovan je Dragan Vulešević.
 
 
 
 
Na kraju sednice predsednik zrenjaninske Skupštine Radovan Bulajić kaže da je današnje zasedanje obeležilo donošenje novog polsovnika o radu, Zaključak o izmeni i obračunu cene gasa, kao i izmena Odluke o organizaciji mesnih zajednica.
- To su tri ključne teme današnjeg zasedanja, ne bih komentarisao prelaske odbornika iz jedne u drugu grupu pošto nikakvo zvanično obaveštenje nismo dobili o tome, a kao što se desilo, danas je u većini bilo trideset i pet odbornika iz kolacijije oko SNS i SPS – rekao je Bulajić.
On je ukazao da je amandamanom SRS prihvaćen novi poslovnik kojim će odbornicima biti na raspolaganju tri minuta za izlaganje prilikom usvajanja dnevnog reda, što je, kako kaže, pristojan period, ali da se više neće dešavati da usvajanje dnevnog reda traje pet sati, kao što je to danas bio slučaj.  
 
 
 
Komentarišući Predlog o obrazovanju i imenovanju članova LAF-a Bulajić je kazao da su njegovi dosadašnji članovi izneli svoje mišljenje a da je osnivač Skupština grada.
- Mi mislimo da ko je osnivač ima pravo i da razrešava. Nismo bili zadovoljni radom dosadašnjeg LAF-a izabrali smo nove članove i mislimo da će ubuduće eikasnije raditi – rekao je predsednik Skupštine Radovan Bulajić. 
Današnja sednica Skupštine završena je nešto pre ponoći.   
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1739/grb_zrenjanin_150px.jpg