Zamenik generalnog direktora NIS Fomenko u Zrenjaninu

Dmitrij Fomenko, zamenik generalnog direktora "NIS Gasprom njeft" i rukovodilac Funkcije za organizacione poslove ove kompanije, boravi danas u Zrenjaninu. U sklopu posete, Fomenko je obavio razgovore s načelnikom Srednjebanatskog okruga, Dušanom Šijanom i gradonačelnikom Zrenjanina, mr Ivanom Bošnjakom, a potom je obišao Tehničku školu i pogone dela kompanije u našem gradu - "Naftagas – tehnički servisi doo". U pratnji zamenika generalnog direktora "NIS Gasprom njeft" bila je i dr Snežana Lakićević, menadžerka saradnje kompanije NIS sa univerzitetima, a prijemu je prisustvovao i Dragan Basta, odbornik Skupštine grada Zrenjanina i nekadašnji dugogodišnji direktor pogona "Naftagas – održavanje" u našem gradu. 
- Cilj naše današnje posete je unapređenje saradnje s Gradom Zrenjaninom, pre svega u oblasti obrazovanja naših budućih kadrova. Planiramo dugoročniju saradnju – rekao je, nakon sastanka u Gradskoj kući, Dmitrij Fomenko, zamenik generalnog direktora "NIS Gasprom njeft".
 
     
 
- Visokom gostu predočili smo neke naše planove i upoznali ga s kapacitetima i potencijalima ove sredine koji bi mogli biti interesantni kompaniji kakva je NIS. Nadamo se da će planovi i strategije NIS-a pronaći svoje mesto u našim planovima. Nadam se da ova inicijativa ima dobru perspektivu – ističe gradonačelnik Bošnjak.   
  
Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan rekao je da prvi korak saradnje regiona s NIS-om upravo otvaranje mogućnosti za školovanje kadrova neophodnih kompaniji.
- Predložili smo otvaranje jednog odeljenja naftaškog smera sa četvorogodišnjim i jednog sa trogodišnjim stepenom obrazovanja na kojima bi se školovali kadrovi ne samo za teritoriju Zrenjanina, već za celu teritoriju na kojoj NIS posluje. Tehnička škola u Zrenjaninu ima tradiciju u tom delu obrazovnog sistema i sada bi se to, praktično, obnovilo. NIS insistira na obrazovanju kadrova za svoje potrebe i doprineo bi opremanju kabineta u školi – kaže Dušan Šijan.
 
        
 
Direktor Tehničke škole, Milinko Babić i načelnik Školske uprave u Zrenjaninu, Staniša Banjanin, upoznali su gosta s aktivnostima škole i mogućnostima otvaranja novih odeljenja. Ocenjeno je da, zbog komplikovane procedure promene plana upisa u srednje škole, odnosno otvaranja novih odeljenja, u prvom periodu treba više razmišljati o procesu prekvalifikacije, a da je realno, ukoliko se ispoštuju zahtevi NIS i lokalne samouprave, nova odeljenja planirati u školskoj 2014/15. godini. O tome Načelnik školske uprave Banjanin kaže: 
- Moj utisak je da će se vrlo brzo ovde organizovati prekvalifikacija, a da ćemo do dva nova smera doći sagledavanjem mogućnosti i same škole i obrazovnog sistema. Potrebno je, dakle, kompleksnije pristupiti materiji i samoj organizaciji ove zamisli.  Na sastanku s gospodinom Fomenkom istaknuto je da ne treba previše žuriti s novim odeljenjima, ali s prekvalifikacijama da, s obzirom da ova škola ima i kadrova i prostora za tako nešto – ističe Banjanin. 
 
      
 
Dmitrij Fomenko i Snežana Lakićević iskoristili su posetu Tehničkoj školi kako bi u jednom odeljenju posebno pozdravili troje odličnih učenika, stipendista kompanije NIS i s njima se fotografisali. 
 
Obilazak pogona "Naftagas – tehnički servisi" doo Zrenjanin upriličen je ne samo kao poseta zamenika generalnog direktora delu svoje kompanije, već i upoznavanje novinara i gradskih čelnika s proizvodnjom u ovom uspešnom kolektivu. Direktor Oskar Tot podseća da se radi o jednoj od kćerki-firmi  NIS, formiranoj prošle godine.
- Ona ima četiri pogona, dva su u Zrenjaninu - "Održavanje" i "Izgradnja", dok se pogoni u Pančevu i Novom Sadu bave održavanjem rafinerija. Ruski partner dosta je uložio u razvoj ovih pogona, kako bi ljudi koji se na terenu bave eksploatacijom nafte radili na pouzdanoj i sigurnoj opremi. U "Tehničkim servisima" ukupno je zaposleno oko 800 radnika, a u samom "Održavanju" 400. Struktura kadrova je takva da se mogu ispoštovati svi zahtevi kompanije NIS – kaže direktor Tot. 
 
 
Dmitrij Fomenko rekao je da su u pitanju redovne aktivnosti obilaska delova kompanije i da je pogon u Zrenjaninu stalno uposlen.
- Nije bilo reči o nekim konkretnim ili specijalnim poslovima, s obzirom da ovaj pogon stalno radi i da će za njegove radnike biti posla i tokom ove i narednih godina – prokomentarisao je Fomenko posetu preduzeću "Naftagas – tehnički servisi".
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak rekao je da grad Zrenjanin, kao industrijski centar i značajan deo NIS, ima interes da bude dobar partner ovoj kompaniji. 
- Svakako da kompanija NIS zaslužuje našu pažnju, kao što i naš grad zaslužuje njihovu brigu. Obostrana saradnja svima je u interesu – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.