Srednji Banat ima mogućnosti za saradnju s Noginskom

U svetlu potpisanog Sporazuma o bratimljenju između upravnih okruga Noginska, srednjeg Banata i Grada Zrenjanina, otvaraju se nove mogućnosti za saradnju i plasman naših proizvoda na ogromno rusko tržište, ali i investiranja od strane ruskih privrednika. O tome je bilo reči tokom Svečane sednice Srednjebanatskog okruga, tokom koje je i potpisan Sporazum o bratimljenju, ali i izneta iskustva onih koji su već prisutni u našem privrednom miljeu i sarađuju s Ruskom Federacijom, kroz različite vidove ekonomije. 
 
Region Noginska, u Moskovskoj oblasti, udaljen svega pedesetak kilometara od centra ruske prestonice, jedan je od najrazvijenijih u Ruskoj Federaciji i ostvaruje godišnji budžet od 7,5 milijardi rubalja, odnosno oko 180 miliona EUR. To je oblast u kojoj su zastupljene gotovo sve grane industrije i proizvodnje. Region obuhvata grad Noginsk, podeljen na deset opština – pet gradskih i pet seoskih, sa ukupno oko 230.000 stanovnika, od kojih je oko 130.000 u samom Noginsku. Ove cifre govore da se radi o velikoj šansi i za privredu našeg regiona, u kom živi približno isti broj satnovnika, ali uz značajno manje prihode.
 
 
Preduzetnik iz Rusije, Vladimir Mazurkijevič, jedan od vlasnika Srpsko-ruske trgovinske kuće u Srpskoj Crnji, došao je u Srbiju pre sedam godina i u ovom mestu započeo s preradom mesa, voća i povrća. Gotovo celokupnu proizvodnju mesnih narezaka i gotovih jela izvozi u Rusiju i izuzetno je zadovoljan uslovima za poslovanje. On je pred skupom u Zrenjaninu rekao da ovde može dobro da se živi i radi i pozvao i druge investitore iz njegove zemlje da ulažu u proizvodnju u Srbiji. Ovo preduzeće ostvarilo je prošle godine izvoz od 1,5 miliona evra, a ove godine u njemu očekuju i do 2,5 miliona evra izvoza. 
 
Zainteresovani za saradnju s ruskim partnerima su i u kompaniji "Beohemija", koja u Zrenjaninu ima pogone za proizvodnju deterdženata. Njihov direktor Slavenko Sekulić kaže da privrednici dobro znaju da je ekonomski interes ispred svakog drugog interesa i da na takvim osnovama možemo sarađivati u budućnosti.
- Naravno, oslanjamo se na pomoć našeg bratskog naroda i nadamo se da je težak period konačno iza nas i da će Zrenjanin i ova oblast imati priliku da ponovo postanu ekonomski centar Srbije. Očekujem da pokrenemo niz projekata i želim i Vama i nama uspešnu buduću saradnju – poručio je Sekulić predstavnicima Noginska u ime zrenjaninskih privrednika.
 
U delegaciji Noginska bio je i predsednik Saveta deputata opštine Obuhovo Oleg Vasiljevič Karcov, ujedno i generalni direktor Tehnološkog parka u Noginsku u kom uspešno posluje 20 kompanija zvučnih imena, između ostalih i iz Nemačke i Švajcarske. On je Zrenjanincima preneo iskustva o radu ovog tehno-parka, dovođenju stranih investicija i ponudio saradnju u toj oblasti. 
- U Noginsku je od početka ove godine ostvareno oko 150 miliona evra stranih investicija, a planiramo da tu cifru tokom godine i udvostručimo. Ono što je još bitno za ovaj tehno-park jeste da je u njemu trgovina zastupljena sa svega oko 10%, dok su 90% proizvodne kompanije, a uposleno je oko 10 hiljada radnika – kaže Karcov. 
 
Razgovaralo se i o mogućnostima razvoja i ulaganja u oblasti poljoprivrede, pre svega prerade poljoprivrednih proizvoda i proizvodnje hrane, za čim postoji značajna potražnja na ruskom tržištu. Više reči o takvoj saradnji bilo je tokom poseta ruske delegacije Regionalnoj privrednoj komori u Zrenjaninu i kompanijama "Dijamant" i "Beohemija".
 
Delegacija Noginska juče je završila posetu Zrenjaninu i srednjebanatskom regionu.