Održana 10. sednica Skupštine grada

Скупштина
Juče prekinuta, deseta sednica Skupštine grada Zrenjanina, nastavljena je danas. Kako je dnevnim redom i bilo predviđeno prve tačke odnosile su se na razrešenja i imenovanja direktora javnih preduzeća i ustanova.
Za direktore javnih preduzeća i ustanova u Zrenjaninu izabrani su dosadašnji vršioci dužnosti direktora, osim u Savremenoj galeriji čiji je novi direktor Igor Dostanić.
Direktor Direkcije za gradnju i uređenje grada je dosadašnji vršilac dužnosti direktora Goran Kravarušić, „Čistoće i zelenila“ Duško Zec, „Vodovoda i kanalizacije“ Bojan Putić, preduzeća „Pijace i parkinzi“ Ilija Mandić, „Gradske toplane“ jednoglasno, od strane odbornika vladajuće koalicije i opozicije, izabran je Aleksandar Starčević, dok je za direktora „Turističkog centra“ imenovan Dragan Vulešević, a Kulturnog centra Goran Marinković.
Tačke dnevnog reda koje su se ticale razrešenja i imenovanja direktora Stambene agencije i Radio „Zrenjanina“ su skinute sa dnevnog reda zbog toga što, kako je navedeno, nijedan od kandidata nema potrebna znanja i veštine.
S druge strane, odbornici opozicije (DS, LSV i SRS) smatraju da je do toga došlo jer nije postignut politički dogovor između partija na vlasti, a odbornici LSV napustili su sednicu kada su na red došle te tačke dnevnog reda.
U nastavku sednice jednoglasno je danas usvojen Predlog zaključka o pokretanju inicijative da se u okviru Opšte bolnice „dr Đorđe Joanović“ otvori odeljenje za zračnu terapiju.
Odbornica Ildiko Bođo, koja je predložila tu tačku dnevnog reda, istakla je da Vojvodina, a posebno srednjobanatski okrug, prednjači po broju obolelih od raznih oblika karcinoma i da bi se otvaranjem tog odeljenja stvorile mogućnosti za bolje lečenje pacijenata iz našeg grada.
Odbbornici su usvojili i Predlog zaključka o obavezivanju JKP "Vodovod i kanalizacija" u vezi sačinjavanja i dostavljanja Informacije o sprovedenim postupcima javne nabavke za projektovanje, finansiranje, izgradnju i održavanje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode i načinu izbora ponuđača WTE.
Na kraju, usvojen je Zahtev gradonačelnika u vezi davanja saglasnosti za vršenje funkcije člana Regionalnog razvojnog saveta za region Vojvodine. 
 
Predsednik Skupštine Radovan Bulajić je rekao da je sednica juče prekinuta iz tehničkih razloga jer skupštinska komisija nije imala dovoljno vremena da uradi tehnički deo posla oko utvrđivanja liste kandidata.
- Zrenjanin je drugi grad  u Srbiji u kome se po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi biraju direktori javnih preduzeća i ustanova. Nismo uspeli da završimo sve poslove, ali će komisija raditi do kasno u noć kako bismo mogli da nastavimo sednicu po utvrđenom dnevnom redu – rekao je juče Bulajić.
Usvajanje dnevnog reda juče započete sednice trajalo je više od dva sata. Odbornici opozicije (LSV, DS i SRS) predložili su blizu trideset dopuna dnevnog reda, a usvojena samo ona koju je predložila odbornica Ildiko Bođo, da zrenjaninska Opšta bolnica „dr Đorđe Joanović“ dobije odeljenje za zračne terapije.
U jučerašnjem delu sednice odbornici su usvojili Predlog Rešenja o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Zrenjanina Saše Ždrnje, koji je i razrešen sa mesta pomoćnika predsednika Skupštine grada, kao i Predlog Rešenja o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martinova.
Žestoku raspravu izazvala je tačka dnevnog reda koja se odnosila na Predlog Odluke o izmeni Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina. Odbornici opozicije su najpre predložili da se ta tačka skine s dnevnog reda, a kada je odluka doneta, ocenili su je kao pokušaj "ućutkavanja" opozicije i rekli da obesmišljava iznošenje njihovih stavove i mišljenja.  Odlukom o izmeni Poslovnika vreme za usmeno podnošenje predloga za izmene i dopune dnevnog reda ili za dopunsko obrazlaganje predloga, kao i vreme za reklamiranje povrede Poslovnika i korišćenje prava na repliku, pre utvrđivanja dnevnog reda, za svaku odborničku grupu iznosi ukupno do deset minuta. Istom odlukom vreme za odbornika koji nije član odborničke grupe, u istim slučajevima, je tri minuta. Kako se navodi u obrazloženju, ova odluka doneta je u  cilju racionalnijeg i efikasnijeg rada Skupštine Grada.
U nastavku sednice usvojen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o izgledu uniforme i oznaka, boji i načinu označavanja vozila i plovila i posebnoj opremi komunalne policije.
Usvajanjem Predloga Odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju poslovnog kompleksa u Kleku Zrenjanin che dobiti još jednu industrijsku zonu, a potencijalni investitori biće u prilici da kupe zemljište i grade poslovne objekte na šest hektara zemljišta u tom naseljenom mestu.
Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić je rekao da je usvajanje te odluke od izuzetne važnosti jer, kako je naveo, i da su postojali potencijalni investitori koji su imali nameru da grade na teritoriji naseljenog mesta Klek, ili nekog drugog naseljenog mesta, to ne bi bilo moguće jer za to nisu postojali pravni uslovi.
Prema rečima Janjića, ovo je tek početak akcije Gradske uprave koja ima nameru da popiše svo slobodno zemljište na teritoriji Grada, odnosno dvadeset i dva naseljena mesta, i da u razgovoru sa nadležnim iz mesnih zajednica postigne dogovor kojim bi slične parcele bile uređene na ovaj način i u ostalim naseljima.
Odbornici su zatim usvojili Predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju objekta za proizvodnju energije OIE, snage < 10 MW u k.o. Mužlja, Predlog Odluke o uređenju grada Zrenjanina, Predlog Odluke o prestanku važenja Odluke o načinu, uslovima i postupku otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Jugoistok-I''.
Usvojen je i Predlog Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Jugoistok – I'', kao i Predlog Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Bagljaš-Aerodrom''.
Predlogom Zaključka kojim se usvaja izmena Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Zrenjanina za 2013. godinu biće omogućeno angažovanje većeg broja lica – za program stručne prakse 30 a za program letnje stručne prakse 20 lica.
Na kraju je usvojena i Informacija o sprovođenju radnji i aktivnosti o popisu i upisu prava javne svojine grada Zrenjanina.
Tokom jučerašnje sednice odbornicima se obratio i gradonačelnik mr Ivan Bošnjak koji je saopštio da je nastao problem vezan za izgradnju fabrike vode zbog prekomernog prisustva bora i natrijuma otkrivenih tokom testiranja u pilot postrojenju. 
Bošnjak je naveo da se nivo njihovog prisustva u vodi uklapa u evropske standarde, ali ne i u domaće, pa je pitanje da li bi takav projekat fabrike vode dobio neophodnu saglasnost državne revizorske komisije. On je istakao da će u nastavku sednice obaviti konsultacije sa saradnicima i da će dati informaciju o tome šta 'e biti učinjeno do 18. jula do kada investitoru treba obezbediti bankarsku garanciju.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2024/grb_zrenjanin_150px.jpg