Predstavljen projekat prekogranične saradnje ''EU medijski most''

U Gradskoj kući u Zrenjaninu predstavljen je projekat koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, pod nazivom "EU medijski most". Nosilac projekta je JP "Radio Zrenjanin", a partner Regionalni centar za kontinuirani trening i javnu administraciju Temišvar. Ukupan budžet projekta je 276.982 evra, od kojih nosiocu, "Radio Zrenjaninu", pripada 151.866 evra, a partneru iz Temišvara 125.115 evra. Kako je navedeno tokom prezentacije, najznačajnije aktivnosti projekta biće organizovanje dve radionice "Begejski talasi", škola novinarstva "Jezik u banatskim medijima", uspostavljanje interaktivne emisije, pokretanje prekograničnog magazina "Begej press – Bega pres", pokretanje web-sajta projekta "Bega news" i edukacija na temu neophodnosti digitalizacije.
 
   
 
Vladislava Ivković, projekt - menadžer, kaže da je realizacija projekta započela 27. avgusta i trajaće do istog dana naredne godine.
"Ovim projektom Radio Zrenjanin dobio je 151 hiljadu evra koje će, tokom naredne godine, upotrebiti, pre svega, na nabavku audio digitalne opreme i dobiti kapacitet neophodan u predstojećoj digitalizaciji medija u Srbiji. Tokom realizacije projekta postojaće interaktivne emisije s kolegama iz Temišvara, jednom nedeljno, i biće urađen magazin, kao i odgovarajući web-sajt. Projekat je namenjen svim novinarima u Banatu i kućama koje žele da se u njega uključe i u narednom periodu, u Zrenjaninu i Temišvaru, biće organizovane brojne radionice i seminari", istakla je ona.
 
 
Prezentaciji projekta prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, koji je neposredno uključen u realizaciju više projekata sa parterima iz susedne zemlje.
"Dobra saradnja sa susednom Rumunijom je u osnovi i ovog projekta i drugih koje zajednički realizujemo. Cilj ovog projekta je povećanje kapaciteta i kvaliteta medija, partnera u projektu, a benefiti su edukacija novinara i tehničkih lica, nova digitalna oprema i vozilo za potrebe ekipe radija. Moram da istaknem da je svaki projekat značajan i to je nova stepenica ka većim, infrastrukturnim projektima koji su u planu i koji nas očekuju. Uspešnost realizacije ovih, manjih projekata, je temelj za buduće, da steknemo više iskustva i poverenja i od strane EU i naših partnera", naglasio je Radišić i dodao da su u pitanju projekti "Banatske magistrale" i čišćenja kanala Begej. 
 
 
Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Regionalnog centra za kontinuirani trening i javnu administraciju iz Temišvara, na čelu s direktorom Aleksandru Avramom. On je izrazio uverenje da će zajednički projekat biti uspešno implementiran i dodao da je privlačenje sredstava iz evropskih fondova ne samo izazov, već i prilika da se poboljša situacija u regionu u ekonomskom i socijalnom smislu. 
"Smatram da su profesionalizam i namenska kreativnost značajni i za javni sektor i mislim da je značajno da ta sredstva, koja nam nude evrospki fondovi, koristimo za poboljšanje situacije i u našoj regiji, odnosno našim institucijama. Ovaj projekat dokaz je kako može dobro da funkcioniše saradnja između dve institucije u različitim zemljama", istakao je Aleksandru Avram.