Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Zrenjaninu i Kleku

Na manifestaciji koja je juče po šesti put, na Bogojavljenje, organizovana na gradskom jezeru kod Kulturnog centra, učestvovalo je četrnaest mladića, a Viktor Bugar treću godinu za redom prvi je doplivao do Časnog krsta.

 

Ova manifestacija je, tradicionalno, okupila veliki broj Zrenjaninaca, a učesnike i posetioce su najpre pozdravili zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i donator zlatnog krsta Vojin Obradović iz firme “Točak Auto”.

  

Viktor, kome je u trajno vlasništvo uručen veliki zlatni krst, rekao je da je plivao za veru, prijatelje i zdravlje i da će  se ubuduće nadmetati u Beogradu ili Novom Sadu.
Plivanje za Časni krst u Zrenjaninu organizovali su Crkvena opština, grad Zrenjanin, Kulturni centar i Udruženje građana „Ravnopravnost”. Učesnici prigodnog programa bili su glumac Milan Kočalović i hor „Prepodobni Rafailo Banatski”. 

 

U organizaciji Crkvene opštine Klek  "Plivanje za Časni krst", po peti put, organizovano je i u tom mestu, kod ustave na Begeju, popularnog "Šlajza", a događaju je i ove godine prisustvovalo nekoliko stotina Klečana i njihovih gostiju.
Samom takmičenju prethodila je sveta arhijerejska liturgija i osvećivanje bogojavljenske vodice, a učesnicima i okupljenim građanima obratio se jerej Momčilo Pavličević. 

  

Plivanju za časni krst odazvala su se petorica mladića, a prvi je do časnog krsta doplivao Miloš Pavlović.
Pavloviću je poklon - zlatni krst, uručio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić koji je istakao da veliki broj ljudi koji su prisustvovali ovoj manifestaciji još jedan od dokaza da Klečani i te kako poštuju tradiciju.