Dve bebe rođene u Zrenjaninu u Novoj godini

Dve bebe, dečak i devojčica, rođene su u jutarnjim satima prvog dana Nove 2014. godine na porođajnom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“. Prva se, carskim rezom, porodila Đin Julkica iz Zrenjanina, koja se dobila dečaka, teškog 2700 grama i dugog 47 cm, a za njom i Sanja Lazarević iz Ečke, koja je postala majka devojčice, teške 2670 grama i duge 50 cm. Bebe još uvek nisu dobile imena, a majke se dobro osećaju.
 
   
 
Srećnim majkama čestitao je i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je, tradicionalno, posetio porodilište i uručio prigodne poklon-pakete sa opremom i kozmetikom za bebe. Po prvi put ove godine, 35 beba rođenih na početku godine dobiće na poklon i auto-sedišta, dar Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina.
- Najlepše mesto i način da se počne Nova godina jeste upravo poseta porodilištu, novorođenim bebama i njihovim majkama, rođenim danas i u poslednjim danima 2013. godine. Kozmetički komplet za prve dane, torbe za šetnju, kada bebe malo ojačaju i sigurnosna sedišta za automobil darovi su Grada Zrenjanina koji su im ovde uručeni i nadamo se da će upravo ovde osoblje zrenjaninske bolnice imati najviše posla. Uz njihov stručni rad i adekvatnu podršku šire zajednice očekujemo dalji razvoj ove sredine, odnosno, da briga o našim najmlađim sugrađanima krene na pravi način već od porodilišta i prati ih u kasnijim periodima života  - poručio je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, nakon posete porodilištu.
 
   
 
- Prethodna godina u zrenjaninskom porodilištu je bila uspešna, s obzirom da nije bilo znatnijeg smanjenja broja porođaja, što je bio trend u ranijim godinama – rekla je dr Olgica Parigros Petrović, načelnica Ginekološko-akušerskog odeljenja bolnice. – Tokom 2013. godine rođene su 1422 bebe, 750 dečaka i 672 devojčice. Rođeno je i sedam parova blizanaca, od kojih je bilo 9 dečaka i 5 devojčica. Imali smo 365 porođaja carskim rezom, sa dobrim ishodima i malim brojem povreda kod novorođene dece – kaže dr Parigros Petrović.    
 
   
 
Direktorka Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“, dr Gordana Kozlovački, navela je da su zaposleni u ovoj ustanovi u prethodnoj godini mnogo toga realizovali i unapredili rad.
- Stopa smrtnosti od infarkta miokarda, na primer, smanjena je za čak 40%, a stopa smrtnosti od opštih internističkih bolesti smanjena je za 20%. Uspeli smo da obezbedimo apsolutni kontinuitet snabdevenosti lekovima i sanitetskim materijalom, uveli smo i dijagnostičke dnevne bolnice kako bismo „usko grlo“ dijagnostičkih procedura u Specijalističkoj poliklinici malo proširili i nastojaćemo da to intenziviramo. Na taj način, pacijenti u jednom danu mogu izvršiti 6 do 9 pregleda, koji su se ranije razvlačili na više meseci, i ovim ćemo ostvariti tačniju,  pravovremeniju dijagnozu i blagovremeno lečenje – istakla je dr Kozlovački i dodala da je izvršeno i renoviranje pojedinih odeljenja bolnice i sanacija svih potencijalno nebezbednih punktova.
 
   
 
- Želim da vam najveći saveznik u Novoj godini bude dobro zdravlje, a koliko će ono biti valjano, zavisi najpre od vas. Osluškujte svoj organizam, poštujte njegove potrebe i zahteve, budite umereni u svemu, osim u poštovanju i ljubavi koju pružate svojoj okolini – poručila je, na kraju, svojim sugrađanima dr Kozlovački.