Gradonačelnik pozvao studente TF ''Mihajlo Pupin'' da konkurišu za dodelu novčanih sredstava

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak sa saradnicima, pomoćnikom Duškom Radišićem i načelnicom Odeljenja za poslove društvenih delatnosti Gradske uprave Oliverom Lisicom, posetio je danas Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i tom prilikom najviše vremena posvetio upoznavanju studenata s aktuelnim Konkursom za dodelu novčanih sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije Grada Zrenjanina za školsku 2013/14. godinu. Ispred fakulteta, sastanku su prisustvovali prodekani prof.dr Dragana Glušac i doc. dr Branko Markoski. 
 
   
 
Konkurs, koji je raspisao gradonačelnik Zrenjanina, otvoren je do 25. januara, a na osnovu Konkursa obezbeđena su sredstva za 105 studenata koji zadovoljavaju određene kriterijume. Visina novčanih sredstava iznosi 8.600 dinara na mesečnom nivou, tokom 9 meseci. Zakonom je onemogućeno da korisnici novčanih sredstava dobijenih na osnovu kredita ili stipendija iz budžeta Republike Srbije dobijaju i sredstva iz budžeta lokalnih samouprava i takvi, ukoliko ih bude, moraju odabrati iz kog će izvora koristiti sredstva. Po prvi put je konkurskom predviđeno da novčana sredstva posebno dobije pet studenata s invaliditetom, za koje će kriterijumi biti fleksibilniji, već u zavisnosti od broja prijavljenih kandidata. 
 
Tokom razgovora sa studentima, bilo je reči i o drugim projektima i aktivnostima usmerenim od strane Grada Zrenjanina ka Tehničkom fakultetu, o čemu je nešto više rekao gradonačelnik Bošnjak. On je napomenuo da je uspostavljena dobra komunikacija s fakultetom, pre svega, sa Studentskim parlamentom, i da današnji sastanak predstavlja nastavak te komunikacije. 
"Očekujemo da se studenti odazovu u što većem broju, a ukoliko bude potrebe i mogućnosti, u narednom periodu bi i povećali broj studenata kojima bismo pomogli. Takođe, očekujemo da i ostali predlozi, akcije i projekti studenata i samog fakulteta budu usmereni ka gradu, a da mi otvorimo i vrata i fondove koje smo u mogućnosti da im približimo. Ovi mladi ljudi su pravo merilo vrednosti sredine i mi ćemo se razvijati koliko se i oni budu razvijali", rekao je gradonačelnik Zrenjanina i dodao da će studenti biti uključeni i u druge razvojne i podsticajne  programe i projekte, poput "Prve šanse", "Letnje stručne prakse" ili osnivanja Start-up preduzeća, koje zajednički realizuju Grad Zrenjanin, Tehnički fakultet i zrenjaninski privrednici. 
 
   
 
Prodekan za nastavu TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Dragana Glušac napominje da je ove godine fakultet upisalo 230 studenata, na pet studijskih programa u okviru osnovnih studija, koji se finansiraju iz budžeta, uz još 50 samofinansirajućih, a da je ukupan broj aktivnih studenata oko 1800. 
"Nas posebno interesuje 30 stipendija koje su predviđene za studente iz tehničkih oblasti, a posebno nas raduje i pet stipendija koje će biti izdvojene za studente sa invaliditetom, kojih imamo. Najavljena su i sredstva koje će stimulisati naučno, odnosno istraživačko angažovanje studenata u narednom periodu, što nam je posebno drago, jer takav vid stipendija je malobrojan i daje stimulans studentima da se dodatno angažuju na fakultetu", ističe profesorka Glušac.   
 
Ova godina protiče u znaku obeležavanja 160. godišnjice od rođenja velikog naučnika čije ime nosi Tehnički fakultet u Zrenjaninu, pa će se i Grad Zrenjanin i fakultet, kroz niz aktivnosti, uključiti u obeležavanje ovog jubileja.
 
Tekst konkursa objavljen je na sajtu Grada Zrenjanina, na linku: http://www.zrenjanin.rs/1-334-0-0/Konkursi-i-obavestenja, gde se može dobiti potpuna informacija o kriterijumima za učešće i potrebnoj dokumentaciji koju treba priložiti.