''Mir Božiji - Hristos se rodi!''

Danas se obeležava najveći hrišćanski praznik, Božić. Kao i u drugim mestima širom naše zemlje, Božić se i u Zrenjaninu proslavlja svečanim liturgijama u pravoslavnim hramovima, tradicionalnim paljenjem badnjaka u svim delovima grada, lomljenjem božićne česnice i porodičnim okupljanjima, uz ustaljeni hrišćanski pozdrav "Mir Božiji – Hristos se rodi!".
 
   
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, sa saradnicima, prisustvovao je liturgiji i paljenju badnjaka u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila, kao i ispred novog hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u zrenjaninskom naselju "Bagljaš". Uz gradonačelnika, u božićnim svečanostima ispred gradskih hramova učestvovali su zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev, članica Gradskog veča Dubravka Bulovan Bengin, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Stojanka Lekić.
 
   
 
   

U božićnoj poruci upućenoj sugrađanima koji obeležavaju ovaj praznik, gradonačelnik Bošnjak je naglasio:
"Ono što je poruka Hristovog rođenja i Božiča jeste da u narednih godinu dana vlada sloga, razumevanje među ljudima, da ljubav i sve one porodične vrednosti koje svako zaslužuje budu stavljene u prvi plan."
 
Protojerej stavrofor Dušan Jovanov na Badnji dan je najavio obeležavanje Božića u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, uz služenje Božićnog jutrenja u ponoć i Božićne liturgije na sam Božić, u 9 časova.
 
"Božić je naš radosni i veliki Gospodnji praznik, a liturgija je vrhunac svih bogosluženja, kada se hleb pretvara u telo Hristovo, a vino u krv Hristovu. Svi koji su postili, na ovaj dan se pričešćuju. Mir Božiji – Hristos se rodi!", poručio je on.
 
   
 
   
 
Danas, prvog dana Božića, gradonačelnik je prisustvovao lomljenju banatske božićne česnice, takođe u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, svečanosti kojoj je i ove godine prisustvovao veliki broj naših sugrađana. Veliku česnicu, božićni dar kompanije "Mrkšićevi salaši" i ovoga puta su podelili najmlađi Zrenjaninci, a najveću sreću da u njoj pronađe i zlatnik, imala je Slađana Stanaćev, učenica VI razreda osnovne škole “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina. Radost je odmah podelila sa sestrom bliznakinjom Jasminom, a nada se da će, kao po predanju, sada imati sreće i blagostanja cele godine.