Potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Grada Zrenjanina i Opštine Krnjak u Republici Hrvatskoj

Grad Zrenjanin prva je lokalna samouprava u Republici Srbiji koja je potpisala Sporazum o prijateljstvu i saradnji s nekom jedinicom lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj na konzularnom nivou i prva koja je to učinila nakon ulaska ove zemlje u Evropsku uniju - istaknuto je prilikom jučerašnjeg potpisivanja ovog sporazuma u opštini Krnjak, u Karlovačkoj županiji. Potpis na sporazum stavili su načelnik Opštine Krnjak, Dejan Mihajlović i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, uz prisustvo zamenika župana Karlovačke županije, Siniše Ljubojevića, konzula Republike Srbije u Rijeci Mirjane Milenković i zvaničnika Opštine Krnjak. Potpisivanje sporazuma izazvalo je i značajnu pažnju ovdašnjih medija, što se može videti i iz izveštaja objavljenih na više hrvatskih internet portala:
 
http://trend.com.hr/trend-portal/vijesti/8093-suradnja-krnjaka-i-zrenjanina-zaboravimo-proslost-i-okrenimo-se-buducnosti

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/20-1-2014/krnjak-i-zrenjanin-ucit-ce-jedni-od-drugih

http://www.hrk.hr/clanak.asp?VijestiId=10849
 
  
   
 
U delegaciji Grada Zrenjanina bili su i odbornici Skupštine grada, Milan Mrkobrad i Radmila Marković i predsednik Udruženja izbeglih i raseljenih lica, Marko Gvozdenović, svi poreklom sa prostora Korduna. Osim Opštine Krnjak, na tom prostoru smeštena je još jedna opština u većini naseljena srpskim stanovništvom - Vojnić. Nekada u velikoj većini, nakon ratnih događaja u periodu 1991-1995. godine, Srbi uglavnom napuštaju prostor Korduna, da bi se u kasnijim godinama jedan deo vratio na svoja ognjišta. Posledice ratnih zbivanja vidljive su i danas, mnoge kuće su napuštene, neke su u devastiranom stanju, na mnogima su ostali tragovi borbi, paljenja i rušenja. Ipak, i na jednoj i na drugoj strani preovladava svest da je zajednički život i saradnja jedino što danas može zaceliti brojne rane iz prošlosti i da se prošlost ne može zaboraviti, ali da se mora gledati ka budućnosti, kako je rečeno i prilikom potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i saradnji u Krnjaku. 
 
             
 
"Nasleđeni problemi iz prošlosti negde su zajednički, negde specifični, ali kroz jedan otvoren vid saradnje, kroz dobru komunikaciju, moći ćemo da rešimo i pojedinačne zahteve svakog građanina, ali i pokušati da doprinesemo razvoju šire zajednice. Upravo primer Zrenjanina i Vojvodine može biti prvi korak i naša najbolja ulaznica za Evropu kakva nas očekuje u budućnosti, mirnu, civilizovanu, bez sukoba i razaranja. Naravno, prošlost koja je i za jedne i druge vrlo često bila i napeta i neprijatna treba da ostane u čitankama, u istoriji, da se tamo proučava, a da uz zajedničke projekte i saradnju ostvarimo i te zajedničke ciljeve koje sam pomenuo", istakao je prilikom obraćanja u Opštini Krnjak gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak. 
 
Načelnik Opštine Krnjak Dejan Mihajlović takođe očekuje pozitivne efekte od ovakve saradnje.
"Sporazumi između jedinica lokalnih samouprava i ranije su potpisivani i imali su svoj značaj. Međutim, u novije vreme, potpisivanje sporazuma o saradnji ima veći značaj nego ranije jer se danas, na osnovu tih sporazuma, mogu povlačiti sredstva iz evropskih fondova, koja omogućavaju razvoj lokalnih samouprava. I ovaj sporazum će sigurno služiti na zadovoljstvo i dobrobit i građana Opštine Krnjak i Grada Zrenjanina. Izbor Zrenjanina nije bio slučajan, to je sredina u kojoj je izražena multikulturalnost i multinacionalnost i u kojoj živi veći broj nekadašnjih stanovnika ovog područja, izbeglih tokom rata. Svako otvaranje ka svetu i saradnja danas su dobrodošli i svako tome treba da da svoj doprinos", istakao je načelnik Mihajlović.
 
        
 
Potpisnici Sporazuma ocenili su da, iako se radi o srazmerno dosta različitim sredinama, prostora za saradnju ima u mnogim oblastima, kao i za saradnju, po veličini približnih, Zrenjanina i Karlovca, županijskog središta. To je potvrđeno i prilikom prijema naše delegacije kod zamenika župana Karlovačke županije, Siniše Ljubojevića. Četiri reke u širem okruženju oba grada, manifestacije koje se takođe i u Karlovcu i Zrenjaninu zovu "Dani piva", slična udaljenost od većih gradova u okruženju, slični pogledi na ekološke i infrastruktune probleme, ono je što će opredeliti dalje kontakte predstavnika Zrenjanina, Krnjaka i Karlovačke županije. 
 
   
 
Potpisivanje sporazuma između Zrenjanina i Krnjaka odjeknulo je i u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, gde je gradonačelnik Zrenjanina posetio Ambasadu Republike Srbije, da bi nakon te posete imao i susret s gradonačelnikom Zagreba, Milanom Bandićem. Prethodno je delegacija Zrenjanina prisustvovala tradicionalnoj "Srpskoj večeri", koju svake godine organizuje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj i tom prilikom okupljaju se pripadnici srpske zajednice iz svih krajeva republike i organizuju donatorsku večeru, sa koje prihod ide u stipendiranje učenika i studenata. Gradonačelnik Bošnjak iskorsitio je mogućnost za susret sa predsednikom SNV, Miloradom Pupovcem, kao i otpravnicom poslova – zamenicom šefa misije Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, Bosom Prodanović.