Gradsko veće održalo 62. sednicu - preovladale tačke o raspodeli budžetskih sredstava

Gradsko veće grada Zrenjanina održalo je danas 62. redovnu sednicu. U sastavu je nedostajao zamenik predsednika, Čedomir Janjić, a sednicom je predsedavao predsednik Veća, gradonačelnik Ivan Bošnjak. Predviđen dnevni red od 25 tačaka dopunjen je još jednom. Gradonačelnik Bošnjak istakao je da se veći broj tačaka, o kojima se danas raspravljalo, odnosi na raspodelu budžetskih sredstava.
- Usvajaju se programi raspodele sredstava u oblasti zdravstvene zaštite, bezbednosti u saobraćaju, zaštite životne sredine, poljoprivrede, i zahtevi za određene mesne zajednice. Izglasali smo i određene popuste kod ugroženih kategorija, kada je u pitanju legalizacija – izdvojio je gradonačelnik pojedine tačke dnevnog reda.
 
Utvrđen je Predlog Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice ''Mužlja'' Zrenjanin za period od 01.04.2014. godine do 31.03.2019. godine, kao Predlog Odluke o raspisivanju referenduma u ovoj mesnoj zajednici. Kako je naveo izvestilac po ovoj tački, šef Odseka za mesne zajednice i izbeglice pri Gradskoj upravi, Dragan Ćapin, referendum će se održati 15,16,21,22. i 23. marta, na glasačkim mestima koja će biti otvorena od 7 do 20 časova. Ćapin je istakao da se samodoprinos uvodi za sufinansiranje novih investicija, komunalnih radova i održavanje javnih objekata i površina, kao i za sufinansiranje društvenog života mesne zajednice.
 
Van snage stavljena je dosadašnja Odluka o uređivanju građevinskog zemljišta i kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta  na teritoriji grada Zrenjanina, a utvrđen je predlog nove Odluke.
 
Veće je utvrdilo i predloge Zaključka o donošenju Plana nabavki Skupštine grada Zrenjanina i Gradskog veća za 2014. godinu. Usvojen je Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina za 2013. godinu, kao i plan rada Štaba za tekuću godinu.
 
U oblasti socijalne politike, usvojena su dva pravilnika: o pružanju usluge stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju i o pružanju usluge smeštaja u prihvatilište za odrasla i stara lica u kriznim situacijama, beskućnike i prosjake. Ovim pravilnicima regulišu se navedene oblasti i definišu kriterijumi, bliži uslovi, postupci i način za ostvarivanje prava i pružanje usluga za navedene socijalno ugrožene kategorije.
 
Usvojen je i Predlog Rešenja o visini zakupnine za površine javne namene radi postavljanja kioska za 2014. godinu.
 
Nova kadrovska rešenja, odnosno zamena pojedinih članova, sadržana su u usvojenim predlozima Rešenja o izmeni Rešenja o imenovanju članova Socijalno – ekonomskog saveta grada Zrenjanina, kao i Rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju i imenovanju članova Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina.
 
Većnici su prihvatili i Program korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina u 2014. godini, na osnovu kog će biti utrošena sredstva u iznosu od 71 milion dinara. Najveći deo tih sredstava, u iznosu od 35,5 miliona dinara, predviđen je za unapređenje saobraćajne infratsrukture na teritoriji Grada Zrenjanina, po 11 miliona biće iskorišćeno za različite programe unapređenja saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja i naučno-istraživački rad, dok će ostatak sredstava, u iznosu od 2,5 miliona, biti utrošeno na rad Saveta za bezbednost saobraćaja.
 
Programom raspodele sredstava za delatnost primarne zdravstvene zaštite u 2014. godini predviđeno je da Domu zdravlja "Dr Boško Vrebalov" pripadne 30 milona dinara,  a "Apoteci Zrenjanin" 5,5 miliona dinara, za potrebe tekućih opravki, održavanja i nabavke nove opreme. 
 
Predlogom Programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina u 2014. godini utvrđeni su obim, namena i način korišćenja sredstava budžetskog fonda za ovu namenu, koja su predviđena u iznosu od 165 miliona dinara.  Predlogom o raspodeli sredstava dobijenih na osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta u 2013. godini, predviđeno je da najveći deo tih sredstava, koja ukupno iznose 240 miliona dinara, bude utrošen na uređenje atarskih puteva na teritoriji grada Zrenjanina i uređenje kanalske mreže, namenjene odvodnjavanju i navodnjavanju obradivih površina. 
 
Gradsko veće podržalo je Predlog Zaključka o usvajanju Plana rada komunalne policije grada Zrenjanina za 2014. godinu, kao i Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na dopunu finansijskog plana Mesne zajednice ''Aradac'' Aradac za 2014. godinu. Za potrebe pokrića dugova mesnih zajednica "Melenci" i "Ečka" u izgubljenim sudskim sporovima, Veće je donelo Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za ove mesne zajednice.