Ljajić otvorio rashladno-distributivni centar "Gomeksa"

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i direktor kompanije "Gomeks" svečano su danas otvorili rashladno-distributivni centar ove kompanije, u zrenjaninskoj industrijsko-poslovnoj zoni " Jugoistok - Ečka".
 
U ovaj centar, koji je namenjen proizvodnji, skladištenju i distribuciji proizvoda od mesa, a u kome će raditi 30 novozaposlenih radnika, "Gomeks" je uložio 1,5 miliona evra. Trgovinski lanac "Gomeks" raspolaže sa 113 maloprodajnih objekata, u kojima je zaposleno 1.100 radnika.
 
   
 
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i funkcioneri Srednjebanatskog upravnog okruga i lokalne samouprave u Zrenjaninu – načelnik Okruga Dušan Šijan i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić, sa saradnicima, predstavnici članica Zrenjaninskog poslovnog kruga "Zrepok", poslovni partneri "Gomeksa" i druge zvanice, kao i brojni predstavnici medija.
 
Pozdravljajući prisutne, direktor kompanije "Gomeks" Goran Kovačević naglasio je  da ovaj centar raspolaže sa nešto više od hiljadu kvadratnih metara poslovnog prostora.
- Zašto proizvodni centar? Zato što ćemo ovde godišnje obraditi i zapakovati preko 1000 tona svežeg mesa. Zašto distributivni? Zato što ćemo ovde prikupiti na godišnjem nivou oko 3,5 hiljade tona suhomesnatih proizvoda od naših dobavljača, a potom ih distribuirati do svake naše prodavnice. Zašto je ovaj pogon važan i za "Gomeks" i za naše kupce? Ovo je ulaganje u kvalitet i budućnost – našim kupcima ćemo omogućiti kvalitetno i sveže meso i suhomesnate proizvode po najvišim higijenskim standardima i potpuno bezbedno za svakodnevnu upotrebu, a "Gomeks" će u svakom trenutku imati mogućnost da obezbedi kontrolu proizvoda, od proizvodnje do krajnjeg potrošača i asortiman proizvoda koji kupci očekuju – istakao je Kovačević i dodao da je projekat realizovan za nešto više od tri meseca, tačnije za 97 dana.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak rekao je da je privilegija biti danas domaćin, ispred lokalne samouprave, kompaniji kao što je "Gomeks", kako zbog njenog tržišnog pristupa, tako i zbog odgovornog ponašanja u lokalnoj sredini i zajednici.
- Ovakav domaći investitor doprinosi da čitava zajednica napreduje, takođe, ovaj objekat dokaz je da je industrijska zona "Jugoistok - Ečka" zaista strateški najbolje mesto za ulaganje, priznato i od strane "Fajnenšel Tajmsa", kao čak među prvih deset ovakvih lokacija u Evropi. Svaki investitor, bilo domaći ili strani, ovde je dobrodošao, a posebno ako se radi o investitoru poput "Gomeksa" koji je u ovom gradu i ponikao i opredelio se da u njemu nastavi svoj razvoj, uz zajedničke napore, koje svi ulažemo, da zaposlimo što više naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
   
 
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je "Gomeks" kao model uspešne kompanije, koji bi hteli da predstavimo celoj Srbiji.
-  Srbiji će biti bolje kada bude imala više "Gomeksa" i više Gorana, kada u novinama budemo čitali više o otvaranju ovakvih objekata, nego o zatvaranju fabrika i pogona. Zato ovo jeste dobar primer, koji bi hteli da pokažemo, da se i u uslovima krize može napraviti ovakav uspeh. Istovremeno, Srbiji će biti bolje kada i mi sami počnemo da se menjamo i kada počnu da se menjaju komplikovane procedure. Čuli smo da je kompaniji trebalo 97 dana da završe ovaj objekat, a prethodno su 147 dana utrošili na dobijanje dozvola i završavanje "papirologije", uprkos velikoj podršci koju su imali od lokalne samouprave – kazao je Rasim Ljajić i dodao da u pitanju nije bila nikakva blokada, već se radi, jednostavno, o komplikovanim procedurama i lošim zakonima.
- Mi te zakone moramo da menjamo, nema više nikakvog opravdanja, jer da bi imali ovakvih pogona i investitora, to se neće dogoditi dok zakone ne promenimo, pojednostavimo proceduru, učinimo sve da taj poslovni ambijent bude mnogo bolji nego što je danas – naglasio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić danas u Zrenjaninu.
 
 
Poslovni objekat kompanije "Gomeks" sedmi je izgrađen u okviru industrijsko-poslovne zone " Jugoistok - Ečka", infrastrukturno opremljene sredstvima Evropske unije. U ovoj zoni, po karakteristikama jednoj od najatraktivnijih za ulaganje u Srbiji i regionu, još osam investitora je potpisalo ugovore o zakupu zemljišta i može se uskoro očekivati realizacija još nekih novih proizvodno-poslovnih objekata ili proširenje postojećih. U kompanijama koje posluju u zoni trenutno je zaposleno oko 350 radnika.