Počinje istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji (MICS 5)

Republički zavod za statistiku Srbije i UNICEF su 1. februara 2014. godine započeli peto nacionalno Istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji, skraćeno MICS 5, koje će trajati do 30. aprila.
 
Istraživanje će obezbediti najveći pojedinačni izvor podataka koji se ne prikupljaju redovnim statističkim istraživanjima u oblastima obrazovanja, uslovima života, socijalnoj zaštiti, zdravstvenom stanju i zaštiti žena i dece. Radi boljeg razumevanja siromaštva, istraživanjem će biti obuhvaćene i najsiromašnije porodice sa decom u zemlji, kao i posebno ugrožene i marginalizovane grupe, poput Roma.
 
Dobijeni pokazatelji će poslužiti za formulisanje politika,  strategija i mera za unapređenje kvaliteta usluga i poboljšanje uslova života za žene i decu,  kao i za praćenje napretka u sprovođenju nacionalnih i međunarodnih ciljeva i preuzetih obaveza. Podaci prikupljeni tokom petog ciklusa MICS-a biće objavljeni u posebnom izveštaju i dostupni na Internetu.
 
U Istraživanje će biti uključen reprezentativni uzorak od ukupno 9.100 domaćinstava na celoj teritoriji Republike Srbije. U radu na terenu učestvuje 88 iskusnih anketara Republičkog zavoda za statistiku i članova romskih nevladinih organizacija, koji su posebno značajni za obezbeđivanje pristupa romskim domaćinstvima i naseljima.
 
Uspeh ovog značajnog i kompleksnog istraživanja zavisi od odziva domaćinstava i njihove  spremnosti da otvore vrata anketarima koji će na sebi imati vidljiva obeležja UNICEF-a i Republičkog zavoda za statistiku.
 
O MICS-u
Istraživanje višestrukih pokazatelja (Multiple Indicator Cluster Survey - MICS) je međunarodni istraživački program razvijen od strane UNICEF-a u saradnji sa drugim agencijama UN koji se sprovodi svakih pet godina (sa tendencijom prelaska na trogodišnju periodiku) u više od 100 zemalja sveta da bi se obezbedila međunarodna uporedivost, kontinuitet istraživanja i vremenska serija podataka. Istraživanje je usmereno na  najosetljiviji deo populacije: žene, decu do pet godina, ugrožene i marginalizovane grupe stanovništva. Neki od najvažnijih indikatora koji se izračunavaju iz podataka prikupljenih ovim istraživanjem su indikatori o vakcinaciji (imunizaciji) najmlađe dece, pothranjenosti i gojaznosti dece, uslovima u kojima rastu i razvijaju se,  i sl.
 
Za dodatne informacije o Istraživanju i anketiranju zaintereesovani se mogu obratiti:
 
Republički zavod za statistiku Srbije: 
Dragana Đoković-Papić; šef Odseka za socijalne indikatore, pravosudnu i rodnu statistiku,
tel: (011) 2412-922, lokal 247 e-mail:  ddjokovic_papic@stat.gov.rs
 
UNICEF
Jadranka Milanović, predstavnica za  komunikacije, tel. 063 336 283,
e-mail: jmilanovic@unicef.org
Aleksandra  Jović, specijalista za zadužena za monitoring dečijih prava,  tel: (011) 3602-100;
e-mail: ajovic@unicef.org
 
Na početnoj strani ove internet prezentacije postavljen je baner Republičkog zavoda za statistiku, s linkom ka Istraživanju MICS 5.