Prezentovan projekat usluge personalne asistencije

U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je prezentovan projekat uspostavljanja servisne usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom. Prezentaciju su organizovali Grad Zrenjanin i Srednjebanatski upravni okrug, u saradnji sa NVO "Koloseum" Beograd, Gradskom opštinom Stari grad Beograd i Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Beograd, čiji su predstavnici učestvovali u radu ovog skupa.
 
Učesnike je pozdravio načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, koji je istakao značaj ovakvog skupa, ne samo za grad Zrenjanin, već za čitav okrug.
- Na ovaj način pomažemo našim sugrađanima s invaliditetom. Grad i okrug imaju određenih iskustava, koje ćemo predočiti našim gostima iz Beograda i velika je stvar što će danas početi obuka određenih naših sugrađana koji će pružati usluge stručnog ili personalnog asistenta ljudima s invaliditetom. Planirano je da se obuči dvadeset ljudi, kao što je to slučaj u drugim sredinama, a to će zavisiti i od broja osoba kojima će ovakav vid pomoći biti potreban. Ovo je, ujedno, i šansa da određeni broj mladih ljudi dođe do posla – naglasio je načelnik Šijan i dodao da je zakonom predviđeno da ove aktivnosti finasira lokalna samouprava.
 
   
 
Prezentaciji su prisustvovali predstavniici lokalnih NVO za pomoć osobama sa invaliditetom i predstavnici lokalnih samouprava Srednjebanatskog okruga i nadležnih institucija socijalne i zdravstvene zaštite, s ciljem da se upoznaju s iskustvima dobre prakse i osposobe se za realizaciju programa obuke personalnih asistenata.
 
Čitav projekat nosi naziv "Obuka za pokretanje i razvoj usluga-servisa personalnih asistenata u gradovima Srbije" i predviđa više seminara za predstavnike nevladinih organizacija za pomoć osobama sa invaliditetom u gradovima širom Srbije. Nosilac projekta je nevladina organizacija Hendi centar "Koloseum" iz Beograda, koji je 2009. godine počeo sa implementacijom projekta Ministarstva za rad i socijalnu politiku pod nazivom "Uspostavljanje servisa - agencije za psihosocijalnu podršku i personalnu asistenciju osobama sa invaliditetom u Beogradu". Oni su i danas prezentovali svoja iskustva u tom poslu.
 
Kako novi Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa obavezu lokalnih samouprava da finansiraju i organizuju usluge socijalne zaštite (personalnu asistenciju, gerontodomaćice, teleasistencije i dnevne boravke) pokazala se potreba saradnje sa nevladinim organizacijama, kako radi njihovog osposobljavanja da preuzmu ulogu izvršilaca poslova usluga personalne asistencije, tako i unapređenja  drugih usluga socijalne zaštite. 
 
   
 
U radu skupa učestvovaо је i Risto Raco, predstavnik beogradske opštine Stari grad, sa prezentacijom na temu "Podsticaj lokalne samouprave na uvođenje i razvoj novih socijalnih usluga u zajednici". On je rekao da je pomoć personalnih asistenata preko potrebna osobama s invaliditetom, posebno kada se radi o deci.
-  Perosnalna asistencija omogućava normalnu, aktivnu podršlku ovim licima za obavljanje njihovih svakodnevnih životnih potreba, pogotovu u okviru inkluzivnog obrazovanja. Danas deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom moraju da idu u školu, mora neko o njima brinuti, a roditelji to često nisu u situaciji. U domenu lokalnih samouprava je da organizuju i finansiraju usluge personalne asistencije, ali je važno napomenuti da, po prvi put, ove usluge mogu obavljati i fizička lica, odnosno nevladine organizacije. To je šansa i za jednu vrstu socijalnog preduzetništva – naveo je Risto Raco. 
 
Ispred Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Beograd, prezentaciju je održao prof. dr Goran Nedović. On je izložio temu pod nazivom "Edukacija psihosocijalnih terapeuta i personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom u cilju unapređenja znanja i kompetencija za oblast psihosocijalne podrške i perosnalne aistencije osobama sa invaliditetom"