Zrenjanin - grad kulture: prezentovani rezultati istraživanja o kulturnoj ponudi

Grad Zrenjanin od juna 2013. godine učestvuje u projektu: "Kulturna politika - alatka za društveni i regionalni razvoj", koji se realizuje sredstvima Evropske unije iz  IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Republika Srbija. Projekat se sprovodi sa još četiri partnera - Interkulturalnim institutom Temišvar, Gradom Temišvarom, Gradom Pančevo i Građanskim parlamentom iz Vršca.
 
Ciljevi projekta su poboljšanje kvaliteta javnih usluga u oblasti kulture, povećanje profesionalne sposobnosti javnih službenika i donosioca odluka u prekograničnoj oblasti i povećanje kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno učešće u procesu razmatranja, implementacije i evaluacije javnih politika.
 
 
U okviru aktivnosti projekta, Grad Zrenjanin juče je predstavio rezultate istraživanja o kulturnoj ponudi i potražnji u našem gradu. Istraživanje je trajalo tri meseca i obuhvatilo je 1060  građana  Zrenjanina i naseljenih mesta, kulturne činioce - ustanove kulture i nevladin sektor na teritoriji Grada Zrenjanina. Urađeno istraživanje  biće sastavni deo strategije kulturnog razvoja grada, čije je donošenje planirano za jesen 2014. godine.
 
Učesnike skupa pozdravili su gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, članica Gradskog veća i koordinator projekta Dubravka Bulovan Bengin, a rezultate istraživanja široj javnosti predstavio je prof. dr Ljubomir Maširević, vođa istraživačkog tima.    
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da je Zrenjanin i grad kulture i grad jednakih šansi, fizičke i duhovne lepote.
- Upravo vaši zajednički napori će doprineti da ova sredina ima svoju razvojnu, ali i svoju kulturnu strategiju i da, samim tim, obezbedi budućnost ne samo kulturi, već i značajnom broju intelektualaca i čitavoj zajednici, koja se suočava sa brojnim izazovima. Upravo ovaj evropski pristup ovakvoj problematici i zajedničko učešće u regionalnoj saradnji će nas, verujem, na pravi način i u planiranom vremenu uvesti u te evropske tokove i dovesti grad u onu viziju koju želimo sa vama da podelimo, a to je da ovo bude prepoznatljiva sredina i grad poželjan za život – poručio je gradonačelnik Bošnjak prisutnima.
 
Prezentujući rezultate istraživanja o kulturnoj ponudi i potražnji u našem gradu, prof. dr Ljubomir Maširević istakao je da je uzorak obuhvatio stanovnike grada Zrenjanina i sedam naseljenih mesta, različite polne i starosne strukture, kao i 25 direktora institucija i ustanova kulture.
- Anketirani su popunjavali standardni upitnik, a ciljevi anketiranja su bili utvrđivanje kulturnih potreba i kulturne ponude, utvrđivanje obrazaca kulturnih događaja, kulturnih sadržaja iz trenutne ponude i utvrđivanje onoga što bi građani hteli da vide. Iako će istraživanje poslužiti za izradu strategije kulturnog razvoja, ne znači da će ono bezuslovno određivati i njene ciljeve i sadržaje. Kultura ne može biti samo prost skup nečijih želja, već mora imati i edukativni karakter i donositi nešto što je drugačije – naveo je Maširević. 
 
 
Tokom prezentacije istraživanja, moglo se, između ostalog, čuti šta anketirani smatraju kulturnim znamenitostima Zrenjanina, na koji način provode slobodno vreme, koliko često posećuju ustanove kulture, koji su im omiljeni muzički, filmski i književni žanrovi, kako se informišu o kulturnoj ponudi, šta smatraju najznačajnim kulturnim događajem u prethodnoj godini, kakvi su im zahtevi i želje u pogledu kulturne ponude i slično. Rezultati su (ne)očekivani i svakako daju određen presek, ne samo stanja u kulturi, već i stanja u društvu uopšte.
 
Jučerašnjoj konferenciji prisustvovali su partneri iz Rumunije, direktorka projekta Korina Raceanu, menadžer projekta Marsel Bajka i koordinator za istraživanje Bogdan Nadolu, kao i partneri iz Grada Pančeva Snežana Baralić-Bošnjak i Marijana Kolarić.