Sednica Skupštine grada - usvojen Elaborat o pijaćoj vodi

Скупштина
Na 21. sednici Skupštine grada Zrenjanina, sazvanoj po hitnom postupku, odbornici su danas izglasali predlog Zaključka o usvajanju Elaborata o utvrđivanju modela sprovođenja javne nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode u gradu Zrenjaninu. Na dnevnom redu našli su se i predlozi za razrešenje direktorke JP ''Gradska stambena agencija'' Zrenjanin i imenovanje vršioca dužnosti direktora tog preduzeća. Sve odluke usvojene su većinom glasova odbornika, a sednica je završena nakon dvočasovnog rada. 
 
Pomoćnik gradonačelnika i koordinator Radne grupe za izradu Elaborata, Ivan Dević, slično kao i članovima Gradskog veća, danas je odbornicima Skupštine grada predočio zašto je došlo do izrade ovakvog dokumenta, kao i 11 njegovih ključnih tačaka koje moraju biti ispunjene u postupku javne nabavke i od potencijalnih ponuđača. On je rekao da nova  koncepcija  rešavanja  problema  vodosnabdevanja  podrazumeva  pristup rešavanju  problema  pijaće  vode  sa  aspekta  nabavke  usluga,  a  na  principima  odredbi Zakona o javnim nabavkama koji se odnose  na nabavku usluga.
- Naime, svi dosadašnji pokušaji odabira ponuđača  za rešavanje problema pijaće vode  su  se  u  prvom  redu  fokusirali  na  nabavku  opreme  i  učešće  Grada  Zrenjanina  u traženju  najboljeg  tehničko-tehnološkog  rešenja, što  je  u  krajnjem  ishodu  imalo  gore prikazano beskonačno istraživanje na pilot postrojenjima bez konkretnog, definitivnog i jasnog odgovora sa velikim prostorom za zloupotrebe i tumačenja različitih vrsta – kazao je Dević.
 
Nova koncepcija, između ostalog, podrazumeva da  kvalitet pijaće vode mora odgovarati Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, da Grad Zrenjanin ne ulaže finansijska sredstva za izgradnju postrojenja za preradu pijaće vode, a cena kubika vode proistekla iz usluge prečišćavanja na početku distribucije prečišćene vode ne sme prelaziti red veličine vrednosti sadašnjeg nivoa cenepo kubiku distribuirane vode (maksimalno 28 еurocenti).
 
Pored toga, Elaboratom je predviđeno da početak isporuka pijaće vode odgovarajućeg kvaliteta mora početi u što kraćem roku, maksimalno 8 meseci od dana potpisivanja ugovora, da svi tehnički, fiksni i operativni troškovi, koji proizilaze iz procesa usaglašavanja parametara kvaliteta pijaće vode srpskog sa evropskim zakonodavstvom, padaju na teret ponuđača i isti su za sve vreme trajanja ugovora, rečeno je, između ostalog, na današnjoj sednici.
 
U diskusiji koja je usledila, među odbornicima opozicije izdvojila su se dva ključna pitanja - koliko će pijaća voda, ako se tender uspešno realizuje, koštati krajnje korisnike, odnosno građane, kao i kakve će biti posledice po grad nakon raskida ugovora o izgradnji fabrike vode sa preduzećem WTE. Odbornici vladajuće koalicije, Saša Santovac (SNS) i Dragan Basta (SPS) napomenuli su da postoji određena sumnja u pogledu postavljenih rokova, ali i konstatovali da se rešavanju ovog problema prišlo na drugačiji način nego do sada i time opravdali optimističke stavove pomenute u tekstu Elaborata. Na primedbe iz opozicije da nije izneo dovoljno detalja o samom postupku javne nabavke, Ivan Dević je izneo uveravanja i tvrdnje da će u ovom postupku učestvovati samo ozbiljne firme i da će ih biti više.
- Dajemo maksimalnu ozbiljnost budućem tenderu. Izneo bih više podataka, ali u ovoj fazi tendera, po Zakonu o javnim nabavkama, to ne smemo učiniti - dodao je on.
 
Odbornicima se obratio i gradonačelnik Ivan Bošnjak, koji je kazao da je donošenje Elaborata posledica jednoipogodišnjeg bavljenja ovim problemom, ali na drugačiji način u odnosu na prethodni period. 
- Upoznali smo se i sa zakonima i s iskustvom drugih sredina po ovom pitanju. Situacija u vodosnabdevanju na teritoriji cele Vojvodine je poražavajuća, odnosno voda je i u našem okruženju istog kvaliteta. Mi ćemo se potruditi da u toj, novoj ceni vode, koja će biti vrlo jasno ponuđena nakon tendera, bude jasno naznačeno koliko će biti uloženo u rekonstrukciju vodovodne mreže i dodatno opremanje grada svim neophodnim resursima, kako za vodosnabdevanje, tako i za eliminaciju otpadnih voda – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
U nastavku sednice, uz obrazloženje da je svoj posao obavljala uz brojne propuste, na sednici je sa funkcije razrešena direktorka Javnog preduzeća "Gradska stambena agencija" Jovana Ljiljak. Sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić pročitao je zaključak Nadzornog odbora ovog preduzeća koji je Skupštini dostavio predlog za smenu Ljiljkove, u kom se navodi da je direktorka učinila ozbiljne propuste u donošenju i realizaciji odluka, kao i u organizaciji poslovnih aktivnosti, te se predlaže odbornicima da se izjasne o njenoj smeni.
 
Na njeno mesto, za vršioca dužnosti direktora, imenovan Laslo Fuks, dipl. ekonomista, zaposlen u ovom preduzeću, koji se na čelu "Gradske stambene agencije", odnosno tadašnjeg "Javnog stambenog preduzeća", već nalazio u periodu od 2006. do 2008. godine.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2369/grb_zrenjanin_150px.jpg