Sednica Skupština grada - usvojen rebalans budžeta, Repija podneo ostavku, smenjen Zaštitnik građana

Скупштина
Skupština grada Zrenjanina, po 22. put u ovom sazivu, odlučivala je danas o 72. tačke dnevnog reda. Nakon jednočasovne rasprave i iznetih predloga za dopunu dnevnog reda, odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu – Rebalans budžeta – na osnovu kog su planirani prihodi i rashodi povećani za 3,6% u odnosu na prvobitnu Odluku o budžetu grada za tekuću godinu. Rasprava o prvom ovogodišnjem rebalansu budžeta trajala je kraće nego u nekim prethodnim slučajevima, pa se brzo pristupilo odlučivanju po drugim tačkama dnevnog reda.
 
Karakteristika diskusije o predloženom dnevnom redu bila je nedavna odluka da se na jezeru u centru Zrenjaninu dozvoli postavljanje splavova, koja je izazvala brojna oprečna reagovanja u javnosti i privlačila pažnju prethodnih dana. Odbornici opozicije zatražili su da se povuče odluka o tome, ali je taj predlog odbijen, a raspravu su obeležili predsednici odborničkih grupa najveće vladajuće i najveće opozicione stranke – SNS i DS, Saša Santovac i Goran Kaurić, iznoseći suprotstavljene stavove o uzrocima i nadležnostima – lokalnim i pokrajinskim – za donošenje jedne takve odluke.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak obratio se sa skupštinske govornice odbornicima i javnosti i saopštio da je stanje u gradu i na vodotokovima redovno, da sve gradske službe i ustanove tokom proglašene vanredne situacije na nivou Srbije nesmetano funkcionišu i da naš grad nije u opasnosti od izlivanja vodotokova. On je saopštio da Zrenjanin, kao sredina koja nije ugrožena, može da stavi sva raspoloživa sredstva na raspolaganje i Vladi Republike Srbije i Pokrajinskom štabu za vanredne situacije.
- U dogovoru s gradskom organizacijom Crvenog krsta, a na poziv većeg broja pojedinaca, humanitarnih organizacija i kompanija, organizovali smo prikupljanje humanitarne pomoći za ugrožena područja. Broj telefona Crvenog krsta je 562-006, na koji se takođe mogu javiti i volonteri koji bi se, organizovano, eventualno uključili u zaštitu od poplava širom Republike Srbije – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
Tokom sednice za govornicu je izašao član Gradskog veća Milan Repija i zatražio od Skupštine da ga razreši dužnosti. Repija je istakao da podnošenjem ostavke predupređuje najavljenu smenu, kao i da će o razlozima smene javnost obavestiti na posebnoj konferenciji za novinare. Skupština je na samom kraju današnjeg zasedanja, bez prisustva odbornika opozicije, tajnim glasanjem za novog ćlana Gradskog veća izabrala Sinišu Pandurova (51), po struci geodetskog tehničara, člana Socijalističke partije Srbije.    
 
Kao posledica Odluke o Rebalansu I budžeta, došlo je do izmena u programima poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova, direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. Prethodno je Skupština usvojila izveštaje o poslovanju i radu preduzeća i ustanova za 2013. godinu.
 
Većinom glasova usvojeni su i predlozi Odluke o donošenju Plana generalne regulacije ''Berbersko – Bolnica'' u Zrenjaninu, Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uređenju grada Zrenjanina, Odluke o izmeni Odluke o parkiranju vozila, kao i  Odluke o dopunama Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina.
 
Skupština  grada je izašla u susret zahtevu manastira Prepodobne Melanije Rimljanke iz Zrenjanina i odobrilo umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za 95% od visine naknade  obračunate  u  skladu  sa  Odlukom o uređivanju  građevinskog  zemljišta  i kriterijumima  i  merilima  za  utvrđivanje  visine  naknade za uređivanje građevinskog zemljišta  na  teritoriji  grada  Zrenjanina. Manastiru se izašlo u susret radi izgradnje objekata pratećeg sadržaja pri jedinom manastiru u ovom delu Banata.
 
Podržan je i zahtev Informativno- edukativne muzičke radionice ''Zeppelin'' iz Mužlja, u njenom postupku dodele frekvencije istoimenom radiju, za ponovno emitovanje svojevremeno popularnog programa te stanice. Ocenjeno je da je radio ''Zeppelin'' jedini u regionu emitovao celodnevni program na mađarskom, ali i nekim drugim jezicima manjina i kao takav značajno doprinosio informisanju naših sugrađana mađarske nacionalnosti.
 
Skupština grada razrešila je dužnosti Zaštitnika građana Draganu Radlovački Grozdanov, njenog zamenika za zaštitu prava nacionalnih manjina Trajana Pankarićana i zamenika za ravnopravnost polova Irenu Tapavićki. Za Zaštitnika građana, na mandatni period od pet godina, izabrana je Ana Kovački, dipl. pravnik, dosadašnji zamenik načelnika Gradske uprave u Zrenjaninu, a dosadašnji zamenik Zaštitnika građana za prava deteta Slavica Mihaljica ostala je na mestu zamenika Zaštitnika građana.
 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2394/grb_zrenjanin_150px.jpg