Gradsko veće utvrdilo predloge Strategije razvoja grada, Strategije razvoja kulture i predlog rebalansa budžeta

Gradsko veće grada Zrenjanina, na danas održanoj 85. sednici, utvrdilo je Predlog Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. godine do 2020. godine,  Predlog Odluke o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina, Republika Srbija i grada Uhte, Republika Komi, Ruska Federacija i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu – Rebalans II, kao i Predlog Strategije razvoja kulture grada Zrenjanina za period 2014-2022. godine. To su bile ključne tačke današnjeg zasedanja, a u skladu s Predlogom Odluke o rebalansu budžeta, došlo je do izmena u programima poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova, direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. Dnevni red 85. sednice obuhvatio je 28 tačaka. 
 

Gradonačelnik Čedomir Janjić ocenio je utvrđivanje Predloga Strategije razvoja grada kao najznačajniju odluku današnje sednice.
- U Strategiji su navedene smernice kojima ova administracija planira da vodi grad i tu je ono što smo isticali više meseci, mogu da kažem i godina unazad, i ono što smo obećali građanima kada smo tražili glas od njih 2012. godine – da ćemo rešiti pitanje zdrave pijaće vode, da ćemo zaposliti Zrenjanince, decu obrazovati ovde, u gradu, pokušati da otvorimo radna mesta za njih, i to su osnovne smernice Strategije do 2020. godine – kazao je gradonačelnik Janjić.
 
Predlog Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. godine do 2020. godine obrazložio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. On je predočio hronologiju aktivnosti na izradi Strategije i potom pobrojao deset prioritetnih ciljeva sadržanih u njoj.
- Radne grupe za izradu Strategije obuhvatile su četiri oblasti – infrastrukturu, ekonomiju, zaštitu životne sredine i društveni razvoj. Rad po radnim grupa intenziviran je februara meseca, sve do avgusta, a od jula meseca nacrt Strategije je bio na javnom uvidu. Tim koji je radio na Strategiji, zajedno s Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave i Regionalnim centrom za razvoj "Banat", izdvojio je deset prioriteta i to su: unapređenje kvaliteta pijaće vode na teritoriji Grada Zrenjanina, rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja regionalne deponije s reciklažnim centrom u Zrenjaninu, unapređenje kvaliteta i kapaciteta industrijskih i slobodnih zona, unapređenje agrarne infrastrukture i sistema odbrane od elementarnih nepogoda, izgradnja sistena za prečišćavanje otpadnih voda, rehabilitacija, rekonstrukcija i izgradnja lokalnih puteva na teritoriji Grada Zrenjanina, povećanje stepena prerade i finalizacije poljoprivrednih proizvoda, razvoj instrumenata populacione politike i aktivnosti na zaštiti porodica s malom decom, kao i razvoj novih kapaciteta obrazovanja i vaspitanja – rekao je Radišić.  

 
 
Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu – Rebalans II obrazložila je zamenica načelnice Odeljenja za finansije Gradske uprave Euđenija Besu. Ona je navela da su rebalansom II planirani tekući prihodi u iznosu od 4 milijarde i 671 milion dinara. 
- U odnosu na rebalans I to znači smanjenje planiranih prihoda za 16,17%. Najznačajnije smanjenje tekućih prihoda se odnosi na primanja od zaduživanja od poslovnih banaka, odnosno povlačenje sredstava kredita. Grad ne odustaje od kredita, već se povlačenje sredstava prolongira za narednu godinu, kada će i projekti biti u fazi realizacije. Pored ovih, grad ima na raspolaganju i sredstva preneta iz 2013. godine u iznosu od 493 miliona dinara, što znači da ukupno raspoloživa sredstva Grada Zrenjanina  iznose 5 milijardi 165 miliona dinara. U odnosu na rebalans I  budžeta, smanjenje iznosi oko 850 miliona dinara, odnosno to je smanjenje od oko 14,9% - navela je Besu.     
 
Komentarišući odluku o rebalansu budžeta, gradonačelnik Janjič rekao je da ona jeste pokazatelj lošeg punjenja budžeta, ali i da Grad neće odustati od realizacije strateških projekata.
 
   

Predlog Strategije razvoja kulture grada Zrenjanina za period 2014-2022. godine obrazložila je članica Gradskog veća u tom resoru Dubravka Bulovan Bengin. Ona je istakla da je to prva Strategija kulture u Srbiji urađena po standardima Evropske unije.
- Grad je u drugoj polovini 2012. godine načinio rezime, odnosno presek stanja u kulturi, imajući u vidu da izdvajanja iz budžeta u toj oblasti iznose oko 8% od ukupnih sredstava, koliko, kada povučemo paralelu, izdvaja i Francuska. Došli smo u situaciju da se zapitamo imamo li i adekvatnu ponudu, odnosno kulturne proizvode koje nudimo građanima za toliki novac koji se izdvaja za kulturu – rekla je Bulovan Bengin i dodala da je jedan od mehanizama za regulisanje raspoređivanja sredstava postojanje odgovarajuće Strategije kulture, koja je izrađena u okviru projekta prekogranične saradnje s partnerima iz Rumunije.
- Na osnovu saradnje s Interkulturalnim institutom iz Temišvara,  u okviru IPA Programa, i po potpisivanju Sporazuma o partnerstvu, implementacija projekta izrade Strategije je počela 6. juna 2013. godine. Pridržavali smo se rokova, kalendara aktivnosti  i metodologije i sada smo stigli do kraja. I država Srbija dobila je prvu strategiju kulture urađenu po standardima Evropske unije. To za nas, konkretno, u budućnosti znači da će naši konkursi pretpristupnim fondovima do 2022. godine biti u nešto povoljnijoj poziciji u odnosu na neke druge, zahvaljujući tome što su deo Strategije razvoja kulture grada od 2014-2022. godine – navela je Dubravka Bulovan Bengin na današnjoj sednici Gradskog veća.