Atletski klub ''Proleter'' obeležio 130 godina postojanja

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je svečanost na kojoj je obeležen redak sportski jubilej - 130 godina atletskog kluba "Proleter" i organizovanog atletskog sporta u Zrenjaninu.
 
Kraljica sportova, atletika, zastupljena je u porodici gradskih sportova od 1884. godine, kada je osnovan Torontalski atletski klub. Razvoj atletike posebno je bio intenzivan u periodu između dva rata, kada Veliki Bečkerek postaje centar ovog sporta na teritoriji Vojvodine. Prvo atletsko takmičenje u zemlji posle Prvog svetskog rata održano je upravo u našem gradu, 12. jula 1919. u Velikom Bečkereku. Osim četiri kluba koji tada funkcionišu u gradu (Obilić, Viktorija, Kadima i Slavija), 10. aprila 1921. godine u Velikom Bečkereku osnovan je Atletski savez Vojvodine, tada pod nazivom "Vojvođanski lakoatletski podsavez", kao jedan od četiri podsaveza tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Bacač kladiva Karlo Ambrozi najistaknutiji je predstavnik bečkerečke atletike u tom periodu.   
 
 
Atletski klub "Proleter", sledbenik Torontalskоg atletskоg kluba, na proslavi jubileja okupio je brojne goste iz atletskog sporta, a prisutne je pozdravio sekretar Atletskog saveza Srbije, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac i još uvek državni rekorder u tri discipline, Slobodan Branković.
- Velika je čast imati klub koji broji 130 godina. Atletika se ne zove bez razloga "kraljica sportova". Ona je bazičan sport i dugo godina je u našem društvu bila zapostavljena. Sada joj polako vraćamo stari sjaj, staze se grade u nekoliko gradova, nadamo se da će u okviru paraolimpijskog centra izgraditi i staza u Zrenjaninu i da će ovi odlični momci i devojke iz Proletera imati prostor za treniranje - rekao je Branković.
 
 
Atletičari "Proletera" prošle godine postigli su odlične rezultate. Ženska ekipa vicešampion je države, Goran Podunavac državni je prvak, a izuzetnu sezonu imala je i Sonja Stolić.
 
Kako i dolikuje jubileju, uručene su plakete atletičarima i sportskim radnicima, za postignute rezultate i za doprinos razvoju atletskog kluba "Proleter" i razvoju atletike u gradu. Priznanje je zaslužio i Grad Zrenjanin, a plaketu je primio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. 
 
 
Nakon svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće, druženje je nastavljeno u Narodnom muzeju, gde je postavljena izložba fotografija i eksponata iz istorije atletike u Zrenjaninu. Svečanost je uveličao i veliki prijatelj "Proletera", takođe proslavljeni reprezentativac u disciplini bacanje kugle, Dragan Perić.
 
 
Fotografije: ilovezrenjanin.com; telegraf.rs