Dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2014-15. godinu

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu svečano su dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2014/15 godinu, koje je zaslužilo sedam studenata i devet učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina. Stipendije je uručio predsednik Humanitarne organizacije "Svetosavlje" Budimir Jovanović, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, članovi Upravnog odbora "Svetosavlja" i predstavnici školskih i visokoškolskih ustanova iz našeg grada.
 
 
   
 
Svetosavska stipendija namenjena je talentovanim učenicima srednjih škola i studentima fakulteta čiji je osnivač Republika Srbija, koja potiču iz porodica sa više dece i sa prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina. Predsednik "Svetosavlja" Budimir Jovanović istakao je da među ovogodišnjim stipendistima ima i onih koji potiču iz porodica sa osmoro dece. On je rekao da je stroge konkursne kriterijume ispunilo 16 kandidata – 7 studenata i 9 učenika, kojima će pripasti stipendija u iznosu od 30 hiljada dinara (učenicima), odnosno 80 hiljada dinara (studentima), na godišnjem nivou i biće im isplaćivana u deset mesečnih rata.
- Ove godine "Svetosavlje" je opredelilo 830 hiljada dinara za ove namene. Osnovni cilj ove naše akcije je da pomognemo porodicama sa troje i više dece, sa nezadovoljavajućim materijalnim statusom, kako bi svoju decu mogli da školuju, a s druge strane, želimo da damo primer drugima i da utičemo, koliko možemo, na sredinu, na društvo i na državu, da se mnogo više pažnje posveti porodicama koje imaju više dece, a i da se, na neki način, pospeši rađanje i natalitet. Nema države, ukoliko u njoj nema naroda, to svi dobro znamo – istakao je Jovanović.
 
                
 
Dodela Svetosavskih stipendija jedna je od aktivnosti ove organizacije usmerenih ka mladim ljudima, očuvanju vere i negovanju tradicije. Ove godine stipendije se dodeljuju četvrti put, a gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo postojanjem organizacije "Svetosavlje" i njenim aktivnostima na stipendiranju talentovanih učenika.
- To je u skladu s našim opredeljenjima i strategijom Grada Zrenjanina da deca ostaju u našem gradu, da im omogućimo dobro obrazovanje, a nakon toga i prostor i mesto gde će da rade. Drago nam je što humanitarna organizacija "Svetosavlje" učestvuje u ovakvim akcijama i želja nam je da ih u narednom periodu zajednički realizujemo. Gradska uprava takođe svake godine stipendira određen broj učenika i studenata, dodeljuje školski pribor i opremu i siguran sam da bi, u saradnji sa "Svetosavljem" koje svoje akcije realizuje veoma kvalitetno, bili u tome još efikasniji. Želim vam dobro zdravlje, uspešno školovanje i da stipendiju iskoristite na najbolji način – poručio je gradonačelnik  Janjić.   
 
                  
 
U ime stipendista zahvalila se Nina Đukanović, student molekularne biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.
 
Studenti, dobitnici Svetosavske stipendije 2014/15:
1. Đukanović Nina, PMF Novi Sad
2. Pulja Marijana, VŠ SSOV Kikinda
3. Đogo Božica, Ekonomski fakultet Subotica
4. Simić Vesna, TF Mihajlo Pupin Zrenjanin
5. Savić Isidora, FTN Novi Sad
6. Popovac Zorana, Fakultet poslovnih studija Novi Sad
7. Vidrić Dragana, FTN Novi Sad 
 
   

Učenici, dobitnici Svetosavske stipendije 2014/15:
1. Simić Verica, Medicinska škola Zrenjanin
2. Šuščević Tamara, Poljoprivredna. škola Zrenjanin
3. Ludoški Snežana, ETŠ Jovan Traković Zrenjanin
4. Savić Srđan, Gimnazija Zrenjanin
5. Popovac Maja, Gimnazija Zrenjanin
6. Mojse Kristina, ETŠ Jovan Trajković Zrenjanin
7. Martinović Boris, EGŠ Nikola Tesla Zrenjanin
8. Đokić Dragana, ETŠ Jovan Traković Zrenjanin
9. Martinović Tijana, HPTŠ Uroš Predić Zrenjanin