''Kad granice ne postoje, igramo se mnogo bolje''

U organizaciji zrenjaninske Osnovne i srednje škole "9. maj" danas su u hali sportova "Medison" održane IV inkluzivne igre bez granica, pod sloganom "Kad granice ne postoje, igramo se mnogo bolje". Ova, u našoj zemlji jedinstvena dečija, sportska i društvena manifestacija, okupila je na jednom mestu učesnike iz deset osnovnih škola iz Zrenjanina, OŠ "Jelena Varjaški" iz Vršca, vrtića Predškolske ustanove Zrenjanin, Udruženja za pomoć MNRO "Suncokret", sportskog kluba "Hendi sport", decu iz redovne populacije, mentalno nedovoljno razvijenu decu, njihove vaspitače, nastavnike, roditelje, popularne sportiste i brojnu publiku koja je ispunila tribine najstarije sportske hale u Srbiji.
 
 
Igre je proglasio otvorenim naš proslavljeni atletski reprezentativac, skakač uvis Dragutin Topić, koji je istakao da pomalo zavidi Zrenjaninu što već četvrti put organizuje  ovakvu manifestaciju.
- Izuzetno mi je drago što vidim ovoliko dece i što je cilj ovih igara i druženja da se razbiju neke predrasude i barijere i da se sva deca, koja su naša budućnost, međusobno i bez ikakvih granica zabavljaju, igraju i druže. Ovakva manifestacija sigurno je preko potrebna svim lokalnim samoupravama i sredinama – rekao je Topić, trenutno aktivan u Atletskom savezu Srbije, kao direktor projekta "Dečja atletika" u koji je uključen i Zrenjanin i kao predsednik kluba i škole atletike "Top Jump".
 
   
 
U ime organizatora, učesnike i gledaoce pozdravila je direktorka Osnovne i srednje škole "9. maj" Snežana Oluški. Ona je naglasila da je Zrenjanin jedini grad u Srbiji koji organizuje ovakve inkluzivne igre i zahvalila se Gradu Zrenjaninu, koji prepoznaje te vrednosti, donatorima koji su omogućili da ove igre bez granica budu realizovane i svim kolegama koji su uložili puno truda i vremena za realizaciju igara.
- Zahvalnost upućujem i Danijeli Vujović, idejnom tvorcu manifestacije i kreatoru svih igara, kao i Gordani Radaković Srbulović, svake godine odličnom organizatoru. Važno je što postoji jedan ovakav mali svet, makar i na sat vremena, jer svi mi, koji smo njegov deo, na neki način delujemo i na druge i drugačije ljude, koje svakodnevno srećemo i zahvaljujući tome što pripadamo ovakvom svetu i nosimo dobre impresije i utiske s ovakve manifestacije, imamo tu mogućnost da širimo taj svet. To i jeste ideja – da osetimo kako bi to bilo kada svet oko nas ne bi gledali očima nego srcem. Jedino u igre i ljubav ulazimo upravo srcem, a ne razmišljanjem o tome s kim ćemo uspostaviti kontakt ili ostvariti neku emociju. Voleli bismo da ovu ideju inkluzivnih igara širimo na sve lokalne samouprave – poručila je Snežana Oluški. 
 
   
 
Ispred lokalne samouprave, manifestaciji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica. Santovac naglašava da će Grad Zrenjanin uvek stati iza ovakvih manifestacija i podržavati ih.
-  Ovo je pravi primer i put kojim želimo da idemo, a to je da Zrenjanin bude grad kojim se ponosimo i koji u nečemu prednjači u odnosu na druge sredine. Danas se ovde izuzetno prijatno osećam i mogu da kažem da nisam došao kao zamenik gradonačelnika, već kao čovek koji je došao da vidi smeh, radost, decu koja se igraju i uživaju u igri, zadovoljne roditelje i publiku i to je prava slika i priča o gradu Zrenjaninu, čiji smo danas deo – kazao je Santovac.
 
   
 
Takođe nekadašnji istaknuti sportista i odbojkaški reprezentativac Vladimir Vanja Grbić u potpunosti podržava ovakav vid, kako je naglasio, sportskog druženja i kaže da se tako deca mogu najbolje upoznati i sarađivati, odmosno najbolje zajedno odrastati. 
-  To je ono što je za decu s intelektualnim dizabilitetom, po meni, najvažnije – da budu shvaćena, prihvaćena i da mogu da se igraju ravnopravno sa ostalom decom, bez bilo kakvog vida diskriminacije ili predrasuda. Za njih je ovakav vid aktivnosti najbolji način da se socijalizuju, razvijaju svoje kapacitete i mogućnosti i u saradnji sa drugom decom ona se osećaju kao da su "prvaci sveta". Mislim da bi manifestacije poput ovakve trebalo da budu praksa u svakom gradu i da se organizuju češće, ne samo jednom godišnje – ocenio je inkluzivne igre bez granica Vanja Grbić.