Narodni muzej Zrenjanin nominovan za Evropski muzej godine

Narodni muzej u Zrenjaninu nominovan je za nagradu Evropski muzej godine, među  42 muzeja na Starom kontinentu, objavljeno je na sajtu Evropskog muzeološkog foruma iz Strazbura:
 
 
Nominaciju zrenjaninskog muzeja za ovu prestižnu nagradu nagovestio je letos direktor te ustanove Vidak Vuković, koji je ocenio kao veoma pozitivnu posetu Zrenjaninu članice žirija Evropskog muzejskog foruma Širli Kolijer. Ona se tada uverila u kvalitet rada muzeja, istakavši da on ispunjava kriterijume za ovakvu kandidaturu. Posebnu pažnju obratila je na postavke narodnih nošnji i drugih predmeta nacionalnih manjina, odnosno naroda koji žive na ovim prostorima, izrazivši posebno zadovoljstvo tim paralelnim predstavljanjem i poštovanjem kultura i običaja, a jedno od njenih pitanja bilo je i da li muzej ima poklona i spomen-zbirki.
- Potvrda te činjenice, odnosno informacija da je takvih poklona sve više, uverila je gospođu Kolijer u kvalitet našeg rada – napominje Vuković.
 
 
On je, povodom ozvaničenja nominacije, rekao da je to značajna vest ne samo za tu ustanovu kulture, nego za čitav grad pa i čitavu našu društvenu zajednicu. Napomenuo je da ta ugledna evropska asocijacija, formirana u Velikoj Britaniji sredinom prošlog veka, a u kojoj su predstavnici oko 30 zemalja, nije ocenjivala uobičajeni muzeološki rad, nego je pratila u prvom redu uvođenje inovacija, prateće programe i odnos prema posetiocima.
- Informisali smo evropske predstavnike o našim radionicama, pružanju usluga osobama ometenim u razvoju, o tome da popularišemo rad muzeja kod dece tako što za svaku izložbu organizujemo radionice u kojima učestvuju naši najmlađi posetioci. Na taj način "stvaramo buduće konzumente dešavanja u muzeju", kaže direktor zrenjaninskog Narodnog muzeja, ustanove koja godišnje ima više od 40.000 posetilaca, što je odlična posećenost, imajući u vidu veličinu grada.
 
Jedna od novina u radu je i manifestacija "Muzej u koferu", planirana za iduću godinu, u okviru koje će muzejski pedagog posetiti škole u okolnim srednjebanatskim selima i noseći nekoliko predmeta u koferu ispričati priču o muzejima.
 
To su detalji, kako dodaje Vuković, koji su najverovatnije opredelili članicu žirija Evropskog muzejskog foruma Širli Kolijer da, zajedno sa svojim kolegama, dodeli nominaciju za godišnju nagradu i toj našoj instituciji.
 
Podsećamo da je Narodni muzej Zrenjanin, nakon obimne rekonstrukcije, otvaranja reprezentativnog izložbenog salona i cifrom od preko 85.500 posetilaca, 2006. godine dobio Valtrovićevu nagradu za najbolji muzej u Srbiji.
 
Uz zrenjaninski Narodni muzej, za Evropski muzej godine nominovan je, iz naše zemlje, i Muzej jezika i pisma u Tršiću. Odluka o nagradi koja će biti dodeljena 38. put, biće saopštena tokom Godišnje skupštine Evropskog muzejskog foruma koja će se od 13-16. maja 2015. godine održati u Glazgovu, a odluku će doneti žiri u kojem su stručnjaci u ovoj oblasti iz 21 zemlje.