Simulacija saobraćajnog udesa - akcija ''Zaštiti sebe i druge - poštuj propise'', u petak

Na konferenciji za novinare u sedištu Srednjebanatskog upravnog okruga najavljena je akcija pod nazivom "Zaštiti sebe i druge – poštuj propise", koja će, u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina, biti održana u petak, 12. decembra, na lokaciji stare pijace (Ul. Miroslava Tirša) u Zrenjaninu, s početkom u 12 časova. Konferenciji su prisustvovali načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, šef Odseka za poslove iz oblasti saobraćaja pri Gradskoj upravi Zrenjanin Mirko Petrović i koordinatori Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina. 
 
 
Kako je rečeno, аkcija, koja ima za cilj ukazivanje na neophodnost poštovanja saobraćajnih propisa i uključuje vizuelno – praktičnu demonstraciju posledica koje mogu da uslede ukoliko se propisi ne poštuju, realizuje se uz podršku Grada Zrenjanina i nadležnih javnih preduzeća, Odeljenja za saobraćaj PU Zrenjanin, aktivista Crvenog krsta, Doma zdravlja, Školske uprave za Banat, Upravnog okruga i medija. Očekuje se i prisustvo većeg broja učenika zrenjaninskih srednjih škola, koji su i glavna ciljna grupa kojoj je akcija namenjena.  
 
Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan rekao je da smo gotovo svakodnevno svedoci saobraćajnih nesreća u kojima ginu mladi ljudi.
- Ovom akcijom želimo da edukujemo mlade da poštuju zakon, stiču kulturu poštovanja zakona, ali i da im, na što realniji način, predstavimo posledice nepoštovanja zakona, pogotovu posledice bahatog i neodgovornog ponašanja u saobraćaju – kazao je načelnik Okruga. 
 
   
 
Koordinator Kancelarije za mlade Ivan Mikalački naveo je da se akcija organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i da ima za cilj da, pre svega, preventivno deluje na mlade i neiskusne vozače. 
- Otuda i naziv akcije, s obzirom da mladi vozači prvo instinktivno reaguju kako bi zaštitili sebe, a poštujući propise i štiteći sebe, oni će zaštititi i druge učesnike u saobraćaju. Nažalost, svedoci smo trenda povećanog broja saobraćajnih nezgoda s fatalnim ishodima. Nadamo se da ćemo, sprovođenjem ove akcije, uspeti preventivno da delujemo bar na jedan broj mladih ljudi, na kojima je akcenat – na mlade vozače i one koji će to u bliskoj budućnosti postati – ističe Mikalački.  
 
Simulacija saobraćajnog udesa uključiće dva putnička vozila, s mladim i neiskusnim vozačima, koji čine niz saobraćajnih prekršaja i izazivaju udes s teškim posledicama, a čitava akcija potpuno realno obuhvata i postupke koje, u slučaju takvog udesa, treba da primene nadležne službe, hitna pomoć, policija, vatrogasci-spasioci i očevici događaja. 
 
Obaveštavaju se i građani koji koriste parking-prostor u Ulici Miroslava Tirša da će u petak, 12. decembra, na dan održavanja akcije, parking biti zatvoren do završetka akcije, kako bi svoja vozila preusmerili na druge lokacije.