Unapređenje eUprave preduslov za efikasniju državnu upravu

Direkcija za elektronsku upravu, organ uprave u sastavu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je konsultativni proces o predlogu Strategije i Akcionog plana razvoja eUprave u Republici Srbiji u periodu od 2015. do 2018. godine. Konsultativni proces pokrenut je radi pribavljanja mišljenja stručne i šire javnosti u vezi sa sagledavanjem potreba i prioriteta razvoja eUprave do 2018. godine.
 
Juče je u Zrenjaninu održana radionica na kojoj je predstavljena Strategija razvoja eUprave u Republici Srbiji. Radionicu su otvorili Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina za lokalno-ekonomski razvoj i mr Rade Dragović, načelnik Odeljenja za razvoj i standardizaciju Direkcije za elektronsku upravu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Oni su ovom prilikom pozvali sve zainteresovane da svoje komentare ostave na http://javnerasprave.euprava.gov.rs/ do 19. decembra 2014. godine.
 
 
Tom prilikom rečeno je da Strategija razvoja eUprave definiše osnovne ciljeve, načela i prioritete unapređenja stanja elektronske uprave. Važan element Strategije je omogućavanje građanima da se javne usluge, u što većoj meri, koriste posredstvom interneta i to preko nacionalnog portala "eUprava" (koji se nalazi na adresi www.euprava.gov.rs), koji će predstavljati jedinstvenu tačku pristupa i magistralu za komunikaciju sa ostalim portalima i sistemima državnih organa koji trenutno pružaju elektronske servise, kao što su ePorezi, APR, carina, itd.
- Strategija za elektronsku upravu je deo strategije reforme državne uprave, a u Zrenjaninu je predstavljamo nakon Beograda, Novog Sada i Niša – rekao je Rade Dragović i napomenuo da je krajnji cilj unapređenja eUprave koji se, praktično, nikad ne završava, da se uredi kompletna uprava. Kada se proceduralno uredi funkcionisanje državne uprave, dolazi naredni deo, eUprava, da se kroz elektronske servise jeftinije i lakše približi građanima, koji će te funkcionalnosti koristiti od kuće.
- Potpunom implementacijom eUprave neće, dakle, više biti potrebe da građanin bude kurir inertne administracije. Znači, nema potrebe da građanin nosi izvod iz matične knjige od jednog do drugog državnog organa, dovoljno je da se državni organi priključe na taj vladin servis BAS, koji Direkcija za elektronsku upravu postavlja kao osnovu funkcionisanja svih državnih organa, gde će se razmenjivati dokumenta direktno između državnih organa.
Takođe, on je dodao da je naš grad značajno odmakao u implementaciji eUprave.
- Zrenjanin je u grupi lidera u ovoj oblasti, ali to ne znači da treba da stane, jer postoji još servisa koje možemo zajedno da otvorimo, da poboljšamo i koje sam Grad Zrenjanin treba da inicira – istakao je Dragović.  
 
   
 
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, nadovezujući se na prethodnu konstataciju, ističe da je tendencija i cilj Zrenjanina da bude lider, da svoje funkcionalne elektronske servise dalje unapređuje, kao i saradnju sa eUpravom.
 - Ti servisi postoje da bi učinili efikasnijim sprovođenje različtih zahteva građana, efikasniju komunikaciju građana prema lokalnoj samoupravi, ali, svakako i efikasniju komunikaciju privrede sa javnim sektorom i uopšte, lokalne samouprave s državnim organima. Upravo jedan od problema u radu naše Kancelarije za brze odgovore je spora komunikacija s državnim organima i mi to želimo da ubrzamo putem elektronskih servisa – kazao je Radišić.  
 
Strategijom je predviđeno da do 2018. godine 30 odsto građana i 85 odsto privrednih subjekata koristi usluge eUprave, kao i da elektronske usluge budu raspoložive, kako za korisnike u Republici Srbiji, tako i za korisnike u inostranstvu. Da bi se to i ostvarilo, neophodno je zaokruživanje strateškog i zakonodavnog okvira (izmene pojedinih postojećih i donošenje novih zakona), kao i unapređenje infrastrukture koja će obezbediti elektronsku upravu i omogućiti bezbedan i nesmetan pristup podacima. Predviđeno je, takođe, i podizanje nivoa pristupačnosti elektronskih usluga za sve grupe korisnika i to posebno za nacionalne manjine, socijalno ugrožene, osobe sa invaliditetom i slično, a u skladu sa standardima ePristupačnosti.
 
Po završetku konsultativnog procesa i konačne verzije nacrta Strategije razvoja eUprave, taj dokument će ozvaničiti Vlada Republike Srbije, čime će Strategija postati punovažna i obavezujuća za sve organe državne uprave i lokalne samouprave.