''Zaštiti sebe i druge - poštuj propise''

Najavljena akcija pod nazivom "Zaštiti sebe i druge – poštuj propise", u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina, održana je danas na lokaciji stare pijace u Zrenjaninu. Akciju su osmislili aktivisti Kancelarije za mlade, a sprovedena je u okviru projekta "Zajednički u kreiranju pozitivnog okruženja za mlade" čiji je pokrovitelj Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.
 
 
    
 
Pokrovitelj akcije bio je Gradski Savet za bezbednost saobraćaja na putevima, a sama akcija je naišla na veliku podršku i učešće predstavnika Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, Policijske uprave Zrenjanin - Odeljenja saobraćajne policije, Vatrogasno-spasilačkog bataljona, JKP "Pijace i parkinzi", Komunalne policije, Crvenog krsta, Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov", Školske uprave za Banat i Kulturnog centra Zrenjanina.
 
    
 
Akciji su prisustvovali načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, načelnik Školske uprave za Banat Staniša Banjanin, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, članica Gradskog veća Zlatana Ankić, načelnica odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica i šef Odseka za poslove iz oblasti saobraćaja Gradske uprave Mirko Petrović. Prisustvovali su i aktivisti Kancelarije za mlade, aktivisti i volonteri Crvenog krsta i zrenjaninski srednjoškolci, ali i zainteresovani građani. 
 
    
 
Prisutnima na licu mesta, a putem sredstava informisanja i celokupnoj javnosti, poručeno je da je pre mesec dana obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i da je poražavajuć je podatak da se u Srbiji u ovoj godini dogodio veliki broj udesa sa teškim povredama i smrtnim ishodom. Iako upoređivanje statističkih podataka za poslednje tri godine pokazuje da je manje saobraćajnih udesa, pa i nastradalih, gotovo svakodnevne zastrašujuće slike poginulih pozivaju državne organe da reaguju i učine nešto da se pogibije zaustave. Najčešći uzroci nezgoda su neprilagođena vožnja, nepažnja i alkohol. Ukratko,  ljudski faktor je presudan. 
 
    
 
Koordinator Kancelarije za mlade Ivan Mikalački rekao je da je ovo preventivno-propagandna akcija iz oblasti bezbednosti saobraćaja, s akcentom na mlade i neiskusne vozače. 
- Scenario akcije, konkretno, podrazumevao je saobraćajnu nezgodu koja se desila usled nepoštovanja saobraćajnih propisa i koju je izazvao mlad i neiskusan vozač, pritom pod dejstvom alkohola i uz korišćenje mobilnog telefona. Zrenjanin jeste grad u kom se, srazmerno njegovoj veličini, ne događa velik broj saobraćajnih nezgoda, ali deo nezgoda koje nastaju izazivaju upravo mladi i neiskusni vozači i toj populaciji je akcija najviše i namenjena. Ova danas je samo jedna u nizu i biće ponovljena i na drugim lokacijama, kao i u naseljenim mestima – istakao je Mikalački. 
 
    
 
Prisutni na simulaciji saobraćajnog udesa mogli su da se upoznaju s kompletnim postupkom u slučaju udesa, koji treba da se sprovede od strane prisutnih očevidaca, aktivista Crvenog krsta, Hitne pomoći, policije, vatrogasaca-spasilaca, do komunalnih službi zaduženih za uklanjanje vozila sa mesta udesa. Postupak je realno prikazan, a posebno upečatljivo je simulirano izvlačenje zarobljenog vozača iz havarisanog vozila, njegovo zbrivanjanje od strane Službe hitne medicinske pomoći, sam uviđaj od strane pripadnika saobraćajne policije, kao i postupanje s licem koje je izazvalo nezgodu. Na kraju čitave akcije upućena je još jedna, sasvim jasna poruka:
Da li će se i u kojoj meri unaprediti bezbednost na putevima u godini koja je pred nama zavisiće od mera koje sprovodi saobraćajna policija, poboljšanja kvaliteta saobraćajne infrastrukture i signalizacije, ali, pre svega, zavisiće od nas samih, učesnika u saobraćaju, i našeg ponašanja za volanom!