Održana 32. sednica Skupštine grada

Скупштина
U skladu sa članom 64. Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, za danas je, po hitnom postupku, sazvana 32. sednica Skupštine grada. Kao razlog hitnosti navedena je zainteresovanost za otuđenje predmetnog zemljišta, a u vezi sa potupkom investicija. O tome je odbornike informisao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je rekao da je lokalnoj upravi dostavljeno nekoliko pisama o namerama potencijalnih investitora i da on u najkraćem mogućem roku želi da odgovori na te zahteve.
- Prethodno o tome treba da se izjasni i Skupština, koja je zbog toga i sazvana, ali smo iskoristili i priliku da, u prvoj tački dnevnog reda, dodatno stimulišemo potencijalne investitore i da odobrimo komercijalni popust od 30%, ako se gradsko građevinsko zemljište plaća odmah. To je suština, i ove prve tačke, i današnjeg okupljanja koje je, možda sazvano, u neuobičajeno vreme, ali mislim da mi nemamo vremena za čekanje i za gubljenje. Deset hiljada nezaposlenih je na tržištu rada i svako novo radno mesto mnogo znači – rekao je gradonačelnik Janjić.   
 
S obzirom da je sednica sazvana po hitnom postupku, nije bilo rasprave o dnevnom redu, a kao prva tačka razmatran je Predlog Odluke o utvrđivanju načina plaćanja i odobravanju popusta za jednokratno plaćanje cene građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina u postupku otuđenja. U vezi s ovom odlukom su usvojene i Odluka o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Severozapad Elemir 1'', Odluka o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu radna zona ''Plinara'' i Odluka o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Jugoistok - I'', čime se izlazi u susret potencijalnim, zainteresovanim investitorima u ove tri zone. 
 
Raspravu je izazvao Predlog Zaključka o prihvatanju sporazuma zaključenog 04.03.2015. godine između grada Zrenjanina i vlasnika posebnih delova u vezi otuđenja zgrade u Zrenjaninu u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića broj 26, a u vezi s tim i Predlog Odluke o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića 26. Radi se o urušenoj zgradi u centru Zrenjanina, čije saniranje sprečavaju komplikovani imovinsko-pravni odnosi. Pronađen je model po kom Grad Zrenjanin i 11 fizičkih lica - suvlasnika zgrade zajednički izražavaju volju koja će biti osnov za donošenje Odluke o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti. Sporazumom se utvrđuju međusobna prava u vezi predmetne nekretnine, određena je vrednost pojedinih posebnih delova i nekretnine u celosti, koju je uradio stalni sudski veštak.
 
U vezi s ovom problematikom, odbornicima se obratio zamenik predsednika Skupštine grada Saša Santovac. On je napomenuo da se većina zgrada u centru ne nalazi u potpunom vlasništvu grada, već i delom u privatnom, što otežava način rešavanja problema. 
- Oni koji imaju objekte u centru grada, moraju da počnu da vode računa i brigu o tim objektima. Što se samog objekta broj 26 tiče, on je zabranjen za upotrebu još 2009. godine i od tada stoji ograđen i urušen, pružajući sliku kakvu niko od nas ne želi da vidi u glavnoj ulici. Na rešavanju problema s ovom zgradom intenzivno smo radili poslednjih šest meseci. Održan je niz sastanaka s vlasnicima, s ciljem da konačno rešimo problem 26-tice, jer sporazum treba da potpiše 12 zainteresovanih strana. Svako od tih privatnih lica ima neki svoj interes i želju i želi, naravno, da izvuče maksimum iz svega toga. Ali, treba u tome imati i meru – rekao je Santovac i apostrofirao Sreda Pajića, jednog od suvlasnika zgrade, kao jedinog koji nije prihvatio ponuđene uslove, a vlasništvo nad delom objekta je stekao 2012. godine, kada ta zgrada već nije bila za upotrebu. 
- Vrednost te imovine je jasno procenjena i prodaja ne može da se izvrši ispod te početne vrednosti. Motiv Pajića je, realno posmatrano, opravdan, ali ono što mislim da u ovom trenutku nije u redu je da on blokira celokupno uređenje ovog prostora. Mi smo odlučili da ovaj sporazum danas verifikujemo, zato što očekujemo da pomenuti pojedinac, koji jedini nije potpisao sporazum, to uradi u toku današnjeg dana, jer nam je cilj da to što pre javno oglasimo i problem rešimo. Ne želim da razmišljam da je ova odluka Sreda Pajića politički motivisana, ali i ne isključujem tu mogućnost. Ako su svim potpisnicima ponuđeni isti uslovi i ako ih je 11 strana prihvatilo i njima je zadovoljno, ne mogu da razumem da samo jedna strana to ne prihvata - naveo je Santovac i uputio molbu Pajiću da i on danas, ili najkasnije do ponedeljka, potpiše sporazum.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2833/30SednicaSG_4.jpg