Održana 33. sednica Skupštine grada

Скупштина
Pod predsedavanjem prim. dr Eleonore Marjanović, danas je održana 33. sednica Skupštine grada Zrenjanina u ovom sazivu, a s obzirom da je sazvana po hitnom postupku, na dnevnom redu su se našle tri tačke čije je razmatranje, kako je navedeno u sazivu, uslovila hitnost u vezi sa poštovanjem određenih rokova za svaku tačku ponaosob.
 
Odbornici su odlučivali o Predlogu Odluke o načinu obavljanja poslova prečišćavanja vode za  teritoriju grada Zrenjanina, Predlogu Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina i Predlogu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o određivanju modela i metoda privatizacije i predlaganju mera za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije Javnog preduzeća ''Radio Zrenjanin'' Zrenjanin. Juče je saglasnost na predložene odluke dalo Gradsko veće, a danas su one obrazložene i odbornicima Skupštine grada.
 
 
Podsećamo, Predlogom Odluke o načinu obavljanja poslova prečišćavanja vode za  teritoriju grada Zrenjanina uređuje se način obavljanja i poveravanja poslova prečišćavanja vode kao pojedinih poslova iz okvira komunalne delatnosti snabdevanje vodom za piće, a koja je Odlukom o promeni osnivačkog akta Javnog komunalnog preduzeća ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin poverena JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin.
 
Tom Odlukom poveravanje poslova prečišćavanja vode urediće se ugovorom o poveravanju poslova prečišćavanja vode između Grada Zrenjanina i GRUPPO ZILIO S.P.A. ogranak u Beogradu, GRUPPO ZILIO doo, sa sedištem u Novom Sadu i ''SYNERTECH'' doo, sa sedištem u Beogradu u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i Ugovorom o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin.
 
Odgovarajući na pitanja odbornika opozicije o dinamici realizacije ugovora između Grada Zrenjanina i kompanije GRUPPO ZILIO S.P.A., gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ponovio je da će grad Zrenjanin u 2015. godini dobiti pijaću vodu.
- Mi ostajemo pri tome, a ja ne merim neko "prolazno vreme" dokle se stiglo s realizacijom ugovora, za koji imamo i garancije Vlade i ne verujem da to neće biti ispoštovano. Rekao sam da će grad dobiti pijaću vodu ove godine i toga se držimo – naglasio je gradonačelnik Janjić. 
  
 
U Predlogu Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada Zrenjanina navodi se da je Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije podnet zahtev da Direkcija za imovinu predloži Vladi Republike Srbije da iz javne svojine Republike bez naknade prenese u javnu svojinu grada Zrenjanina stambeno poslovnu zgradu u Zrenjaninu u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića br. 40.
 
Ta zgrada nalazi se u zoni gradskog centra i kao takva uživa ambijentalnu zaštitu. Prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao mere tehničke zaštite  za  predmetni  objekat  određena  je  totalna  rekonstrukcija  objekta, što pretpostavlja rušenje objekta i izgradnju novog objekta koji mora imati istu dužinu i  širinu  kao  postojeći. S obzirom na  stanje  u  kakvom  se  zgrada  nalazi, kao najcelishodnije rešenje dat je predlog da se izvrši prenos ove zgrade u javnu svojinu Grada Zrenjanina, kako bi se ujedno na Grad Zrenjanin prenela i briga o popravci ili rušenju zgrade, što je suština danas usvojene Odluke.
 
Treća tačka dnevog reda današnje sednice, po rečima načelnice Gradske uprave Zrenjanin Jasmine Malinić, našla se pred odbornicima po hitnom postupku, s obzirom da se doneta odluka do sutra mora dostaviti Vladi Republike Srbije koja je zahtevala da se precizira model i metod privatizacije Javnog preduzeća ''Radio Zrenjanin''.
 
 
Skupština  grada  Zrenjanina  na  sednici  održanoj  dana  27.  februara  2015.  godine, donela  je Odluku o određivanju modela i metoda privatizacije i predlaganju mera za pripremu  i  rasterećenje  subjekta privatizacije Javnog preduzeća ''Radio Zrenjanin'' Zrenjanin. Izmenama  i  dopunama ove odluke  pristupilo se iz  potrebe  preciziranja  odredbi osnovnog teksta  Odluke, u smislu da je 100% procenta javnog kapitala Subjekta privatizacije koji se privatizuje, u vlasništvu Skupštine opštine Zrenjanin, odnosno Skupštine grada Zrenjanina. Kako se navodi u izmenjenom tekstu Odluke, početna cena na javnom nadmetanju  iz  člana 1. ove odluke  iznosi  100%  procenjene vrednosti  kapitala  Subjekta privatizacije na dan  31.12.2013. godine, koji se nudi na prodaju, a sam Postupak privatizacije subjekta  privatizacije Javnog preduzeća ''Radio Zrenjanin'' Zrenjanin sprovešće se kroz model  prodaje kapitala, metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem.
 
Donošenjem  ove  odluke takođe se utvrđuje da  su  nadležne organizacione  jedinice Gradske uprave grada Zrenjanina obavezne da preduzmu potrebne aktivnosti radi dostavljanja materijala Ministarstvu privrede u cilju donošenja odluke Vlade kojom se određuje mera za pripremu i rasterećenje obaveza Subjekta privatizacije, i  konstatuje  se  da  rok  za  dostavu  privatizacione  dokumentacije  koju  Subjekt privatizacije dostavlja Agenciji za privatizaciju, propisan članom 24. stav 2. Zakona o privatizaciji,  ističe  u  roku  od  30  dana  od  dana  kada  je  Agencija  za  privatizaciju dostavila Subjektu privatizacije Odluku o određivanju modela i metoda privatizacije i predlaganju  mera  za  pripremu  i  rasterećenje  subjekta  privatizacije  Javnog  preduzeća ''Radio  Zrenjanin''  Zrenjanin  od  27.  februara  2015.  godine. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2867/33SednicaSG_veca1.jpg