Zrenjanin i ove godine na turniru "Igrajmo za 16''

U Gradskoj kući danas su izvučeni takmičarski parovi tradicionalnog turnira u malom fudbalu "Igrajmo za 16", čija se jedna grupa nadmeće u Zrenjaninu. Ovaj memorijalni turnir se održava svake godine u znak sećanja na pogibiju 16 radnika Radio-televizije Srbije i sve žrtve u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine. Grad Zrenjanin i ovoga puta uzeo je aktivno učešće u ovoj sportskoj manifestaciji, a današnjem žrebanju prisustvovao je zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, u svojstvu predsednika Organizacionog odbora zrenjaninskog dela turnira. On je istakao da Zrenjanin po treći put učestvuje na turniru i da će se utakmice igrati u "Kristalnoj dvorani" u ponedeljak, 24. marta i utorak, 25. marta, u terminu od 13 do 15 časova.
 

- Gradu Zrenjaninu je čast i zadovoljstvo da bude domaćin ove manifestacije i da se na taj način prisetimo naših novinara koji su pre 16 godina na tragično izgubili život u NATO bombardovanju, ali i da se sećamo svih žrtava tokom agresije, a znamo da ih je bilo više od tri hiljade. Zrenjanin, kao prepoznatljiv sportski grad, uvek prihvata učešće u ovakvim manifestacijama i siguran sam da ćemo biti uspešni organizatori. Želim da sve protekne u najboljem redu, da najbolji pobedi i da uspešno predstavlja naš grad u drugom delu turnira u Beogradu – rekao je Stanisavljev.
 
   

Novinar Nikola Božović, član Organizacionog odbora, rekao je da iza ovog turnira stoji Dopisništvo RTS u Zrenjaninu, a da je Grad Zrenjanin svesrdno prihvatio da uzme učešće i da bude svojevrsna "kapa" ovog događanja.
- Turnir je mnogo više od samog naziva "Igraj za 16". To je, zapravo, turnir protiv NATO agresije koja se dogodila pre 16 godina. U Zrenjaninu za turnir uvek vlada veliko interesovanje. Mi smo se ovoga puta odlučili za učešće šest ekipa da bi iskazali kvalitet, a značajno je što će nastupiti mnogi mladi ljudi, koji na ovakav način pokazuju veliku solidarnost i humanost prema nedužno nastradalim ljudima – kazao je Božović. 
 
Svetozar Stanković, u ime Organizacionog odbora celokupnog turnira, naglasio je da je povod za turnir poznat, kao i da je on, tokom prethodnih 16 godina, prerastao u jednu od najmasovnijih sportskih manifestacija u Srbiji.
- Podatak o broju učesnika dovoljno govori o pokretu koji se zove "mali fudbal" i okruglom rekvizitu – fudbalskoj lopti – koji ujedinjuje ceo svet. Nama povod jeste da se sećamo žrtava, ali je cilj da se mladi, uz starije, bave sportom, pre svega, radi sopstvenog zdravlja, zdravijeg duha, zdravije nacije. Grad Zrenjanin ima privilegiju od pre tri godine da je svrstan među gradove koji su domaćini jedne grupe u svojoj sredini. Pobednik turnira u Zrenjaninu predstavljaće Grad Zrenjanin na završnom turniru u Beogradu, 4. i 5. aprila, i već sada je poznato da će se nadmetati s najboljim ekipama iz Niša, Bora, Jagodine i Požarevca - naveo je Stanković. 
 
   
 
Prisutne je pozdravio i Simo Salapura, generalni sekretar organizacije koja je uvek prisutna kada se održava neki sportski događaj u našem gradu - Sportskog saveza Grada Zrenjanina.
 
Turnir "Igrajmo za 16" se, osim u Zrenjaninu, organizuje u još osam gradova Srbije:  Beogradu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Jagodini, Boru i Požarevcu. Na prethodno održanom turniru učestvovalo je 148 ekipa sa 2174 učesnika i odigrane su 282 utakmice. Utakmice finalnog dana manifestacije, ove godine je to nedelja, 19. april, direktno prenosi RTS na svom Drugom programu od 17,30 - 19,30 časova.
 
U sportskoj hali u Zrenjaninu nadmetaće se šest ekipa, a žrebom je danas odlučeno da se u prvim utakmicama sastanu JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin – Gradska uprava Zrenjanin; Veterani Zrenjanina – JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" i Policijska uprava Zrenjanin – Sportski savez grada Zrenjanina.